'Zavod za apatiju'

Gordan Nuhanović objavio je novi roman: riječ je o političkoj satiri koja prati pojavu epidemije bezvoljnosti u istočnoj Hrvatskoj

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2021 11:37
  • Objavljeno 03.12.2021 u 11:37
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Autor se majstorski koristi humorom i groteskom kako bi ukazao na apsurd domaće stvarnosti koja pojedince osuđene na 'nemogućnost djelovanja' dovodi do ruba

Naklada Ljevak objavila je novi roman nagrađivanoga hrvatskog pisca Gordana Nuhanovića 'Zavod za apatiju', distopijsku društveno-političku satiru u kojoj autor suptilno analizira i obračunava se s aktualnim fenomenima suvremenog društva.

Novinar, književnik i putopisac Gordan Nuhanović (1968.) objavio je dosad zbirke priča 'Liga za opstanak' (2001.), uvrštenu među pet najboljih proznih knjiga 2001. u izboru Jutarnjeg lista i nagrađenu nagradom Josip i Ivan Kozarac za prvijenac i nagradom Slavić DHK-a za najbolju prvu knjigu, te 'Bitka za svakog čovjeka' (2003.), monodramu 'Što to ljudi govore iliti buka' (2004.), romane 'Posljednji dani panka' (2006.), 'Vjerojatno zauvijek' (2009.) i 'Agenti kulture' (2013.), te putopisne knjige 'Šale su ostale kod kuće: putopisne priče iz zemalja bivšeg SSSR-a' (2013.) i 'Piknik u stepi: priče s putovanja po bivšem Sovjetskom Savezu' (2016.).

Priče su mu prevedene na više stranih jezika i uvrštene u domaće i inozemne antologije, a izbor pod naslovom 'Survival League' objavljen je u SAD-u.

Zavod za apatiju

Zavod za apatiju

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Roman 'Zavod za apatiju' nastavak je njegova humoresknog opusa, u kojem suptilno analizira i obračunava se s aktualnim fenomenima suvremenog društva. Poigravajući se i obračunavajući s društvenim anomalijama, Nuhanović pokazuje kako su istina i apsurd lice i naličje iste medalje.

U središtu radnje pojava je epidemije apatije u istočnim dijelovima Hrvatske, tzv. pasivnim krajevima. Službene institucije države osnivaju zavod koji bi trebao znanstveno i terapeutski odgovoriti na tu masovnu društveno-medicinsku krizu nastalu višedesetljetnom političkom nebrigom. Ali, kako to obično biva ondje gdje vlada brak nezdrave ambicije i nesposobnosti, pridjeve 'znanstveno' i 'terapeutski' zamjenjuju 'represivno' i 'birokratski'...

'Novi roman cijenjenoga i nagrađivanoga hrvatskog pisca Gordana Nuhanovića Zavod za apatiju iznimno je uspio spoj distopijskoga žanra i društveno-političke satire prvoga reda', stoji u najavi.

Autor se majstorski koristi humorom i groteskom kako bi ukazao na sav apsurd domaće stvarnosti koja pojedince osuđene na 'nemogućnost djelovanja' dovodi do ruba. Pritom se parodiraju isprazni terapeutski postupci, različiti koncepti samopomoći, suvremeni kult lakih rješenja, ali i onaj tako čest tip lažnih proroka koji nam navodno otkrivaju pravu istinu koja stoji iza svega.

Takvim svojim stilsko motivskim probirima ovaj duhoviti i (auto)ironični roman čitatelja ostavlja u svojevrsnoj katalepsiji, razapetoga između apatije i 'carstva urote' Timothyja Melleyja, ali isto tako i u sigurnim rukama književne vrijednosti, poručuju iz Naklade Ljevak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!