VINKOVCI

Goran Grgić domaćin je na Festivalu glumaca

20.05.2015 u 18:41

Bionic
Reading

Na vinkovačkom salašu Tena u srijedu je u sklopu 22. festivala glumca, koji se u Vukovarsko-srijemskoj županiji održava do 23. svibnja, upriličen tradicionalni Dan domaćina na kojem se s kolegama glumcima i brojnim uzvanicima družio ovogodišnji domaćin Festivala glumca, prvak drame HNK-a iz Zagreba Goran Grgić

Prvotno je domaćin 22. festivala glumca trebao biti glumac Kruno Šarić koji je u tome, međutim, spriječen iz zdravstvenih razloga te je odlukom Festivalskog odbora za domaćina izabran Goran Grgić.

'Evo, nekako se zatvorio i taj neki krug, od amaterskih predstava koje sam igrao u Vinkovcima do profesionalnih uloga. Od 22 godine festivala, deset godina je bilo nekako sa mnom. Dobio sam vrlo ranu čast domaćina festivala i to shvaćam kao neko hvala za brojne prijašnje angažmane', kazao je u razgovorima s novinarima Goran Grgić.

Izvršna producentica Festivala glumca Marija Filipović požalila se da je početak festivala obilježio drastičan nedostatak financijskih sredstava nakon što je Ministarstvo kulture 'srezalo' sredstva festivalu.

'Nešto smo više ipak sada dobili jer su nam iz Ministarstva odobrili dodatna sredstva. Nekoliko dana prije početka festivala bilo je, međutim, upitno igranje čak pet-šest predstava, jer se kazališta jednostavno nisu financijski mogla pokriti sredstvima kojima smo raspolagali', kazala je Filipović dodajući da se na kraju sve sretno završilo te festival ide svojim tijekom.

'Jako nam je drago što je na sjednici Festivalskog odbora održanoj prije festivala, pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević kazao da je Festival glumca nacionalni festival i da mora ići u rang s ostalim festivalima od nacionalnog značaja poput Dubrovačkih igara, Splitskog ljeta i drugih', navela je ocijenivši da je u protekle dvadeset i dvije godine Festival glumca ispunio dva glavna cilja - da kazališna kultura i glumci dođu i u najistočniji dio Hrvatske te da se kroz Festival educira mlada publika da zavoli i cijeni kazalište i glumu.

Član Ocjenjivačkog suda Velimir Čokljat ocijenio je da je ovogodišnji izbornik Festivala glumca Vinko Kraljević napravio iznimno dobar odabir predstava. 'Čini mi se da ovaj festival ima velik uspon, dobru energiju i pozitivno ozračje. Glumac je ovdje u prvom planu, najbitniji i najvažniji, i po tome je ovaj festival jedan od najperspektivnijih u Hrvatskoj', kazao je Čokljat dodajući da, gledajući festivalske predstave, nema nimalo bojazni za budućnost hrvatskog glumišta.

Na 22. festivalu glumca koji se od 15. do 23. svibnja održava u svih pet gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će izvedeno 17 predstava koje je za taj festival, podnaslovljen i kao Festival monodrame i komorne scene, odabrao Vinko Kraljević. O festivalskim nagradama koje će najboljim glumcima i predstavi u cjelini biti dodijeljene na svečanosti u subotu, odlučivat će Ocjenjivački sud u kojem se nalaze glumci Jasminka Antić, Denis Brižić i Velimir Čokljat.