54 SU MU TEK

Google danas brije na Rossinija

29.02.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Prigodnim logom s raspjevanim žabama i brijačem, Google slavi rođendan Gioachina Antonia Rossinija, talijasnkog skladatelja rođenog na današnji dan 1792. godine i autora čuvene opere 'Seviljski brijač'

Talijanski skladatelj Gioachino Antonio Rossini rođen je 29. veljače 1792. u talijanskom gradu Pesaru. Kako je rođen 60. dana prijestupne godine, glavni likovi Googleove crtkarije su žabe, simbol prijestupne godine.

Likovi Googleovog prigodnog loga posvećeni su Rossinijevoj najslavnijoj operi 'Seviljski brijač' kroz likove veselog brijača Figara i njegove mušterije, grofa Almavive.
Rossini je vrlo rano naučio svirati violinu i cimbal, prvu skladbu komponirao je već u dobi od dvanaest godina. Prvi značajniji korak u svijetu glazbe učinio je 1810. godine u Veneciji komičnom operom 'Bračna mjenica', u kojoj slijedi stil kasnonapuljske škole.

U kasnijim djelima razvidan je utjecaj Wolfganga Amadeusa Mozarta zbog čega Rossinija nazivaju i talijanskim Mozartom. Nakon 1823. skladao je više od 30 raznovrsnih opera, među kojima i poznatog 'Williama Tella'.

Od 1824. godine angažiran je u Parizu kao direktor Talijanskog kazališta. Do konca života 13. studenoga 1868. ostao je živjeti u Francuskoj, a kako je rođen na 'nestalni datum', imao je prilike proslaviti samo 19 rođendana.