ZUMIRAJTE MOZARTA

Google Art Project otkriva neočekivane detalje

20.02.2014 u 17:14

Bionic
Reading

Googleov online muzej bogatiji je od 7. veljače za još jednu sliku visoke rezolucije. Riječ je o slici Martina van Meytensa koja prikazuje svadbenu svečanost cara Josipa II. i Izabele od Parme. Posebnost ove takozvane gigapikselne slike mogućnost je približavanja i najsitnijih detalja slike

Tako se pred online promatračima ove slike u gužvi gostiju odjednom ukazuje i malo dijete. Najvjerojatnije je riječ o Wolfgangu Amadeusu Mozartu u dobi od četiri godine.

Ova se slika inače nalazi u Ceremonijalnoj dvorani dvorca Schönbrunn, ali malog Mozarta teško da će uočiti itko od 8.000 posjetitelja koji svakodnevno prođu kraj te slike. On je vidljiv samo posjetiteljima online muzeja jer je originalna slika snimljena uz pomoć specijalnog fotoaparata, a pritom je nastala rezolucija od nekoliko milijardi piksela koja omogućuje približavanje svakog pojedinačnog detalja slike.

U Googleovu online muzeju nalaze se i 42 druga djela iz dvorca Schönbrunna, a zahvaljujući Google Art Projectu, moguća je i virtualna šetnja dvorcem.

Šetnja omogućuje pregled prostorija u radijusu od 360 stupnjeva, a neki objekti, kao i već spomenuta slika, na kojoj se nalazi mali Mozart, mogu se i zumirati.