VELIKA SVJETSKA TURNEJA

Globeov Hamlet neće zaobići ni Hrvatsku

27.04.2014 u 09:03

Bionic
Reading

U povodu 450 godine od rođenja Williama Shakespeara, trupa londonskog teatra Globe krenula je na dvogodišnju svjetsku turneju, a njihovo putovanje može se pratiti i putem interneta

Trupa londonskog teatra Globe obilježava 450 godina od rođenja najpoznatijeg britanskog dramaturga Williama Shakespearea. Iako ne postoje konkretni zapisi o rođenju starog barda, kao njegov rođendan prihvaćen je 23. travnja 1564. godine.

U čast velikom Shakespeareu, grupa od 12 glumaca iz Velike Britanije, Nigerije, Hong Konga i Novog Zelanda krenula je na dvogodišnji put svijetom. U sklopu projekta koji su prikladno nazvali 'Globe to Globe' izvodit će Shakespearea na pozornicama diljem svijeta, u poznatim nacionalnim kazališnim kućama, u grčkim i rimskim amfiteatrima, plažama Bahama, Shakespeareovu kazalištu u Gdanjsku i brojnim drugim lokacijama.

U Zagreb stižu u 17. lipnja, a točna lokacija tek će biti objavljena.

Na put su krenuli, kako navode na stranicama, zbog činjenice da je 1608. godine, samo pet godina nakon što je napisan, 'Hamlet' izveden na brodu Red Dragon na obali Jemena, a samo 10 godina kasnije diljem Sjeverne Europe.

'Ideja putovanja i pripovijedanja priča novim ušima bila je ključna u Shakespeareovu radu. Oduševljeni smo što tu misiju odvodimo korak dalje. Vlakom, automobilom, avionom i brodom namjeravamo ovu prekrasnu dramu prenijeti što većem broju ljudi', rekao je Dominic Dromgoole, umjetnički direktor teatra Globe.

Uzbudljivo putovanje trupe može se svakodnevno pratiti putem interaktivne karte koja omogućava precizne podatke o ruti i datumima izvedbi, no i na Facebooku, Twitteru, Instagramu, Pinterestu, službenoj stranici teatra te Youtubeu.


Tako su svi ljubitelji starog barda već imali prilike vidjeti i prve korake velike turneje poduzete u londonskom Middle Temple Hallu.
Trupa 29. travnja napušta otok i seli se na kontinent Europe, gdje je prva izvedba zakazana za Amsterdam.

Posljednja izvedba turneje dogodit će se 2016. u Danskoj u dvorcu Kronborgu, u 'Hamletu' ovjekovječenom kao kraljevski dvorac Elsinore.