LJETNE IGRE

Gitarski trio Elogio oduševio Dubrovnik

26.07.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Miljenik festivalske publike i jedan od ponajboljih gitarista današnjice, Petrit Çeku, nastupio je uz gitariste Pedra Ribeira Rodriguesa i Tomislava Vukšića kao član Gitarskog trija Elogio u atriju Kneževa dvora u sklopu glazbenog programa 64. dubrovačkih ljetnih igara

Rođen u Prizrenu, Petrit Çeku je svoje glazbeno školovanje počeo u rodnom gradu, nastavio na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je i diplomirao 2008. godine u klasi profesora Darka Petrinjaka, a trenutno pohađa poslijediplomski studij kod Manuela Barrueca u Baltimoreu u SAD-u.

Ovaj čest i rado viđen gost na Dubrovačkim ljetnim igrama dobitnik je brojnih prvih nagrada na prestižnim međunarodnim gitarističkim natjecanjima i smatra se jednim od ponajboljih svjetskih gitarista današnjice.

Na 64. igrama nastupio je uz portugalskog gitarista Pedra Ribeira Rodriguesa i Zagrepčanina Tomislava Vukšića. Gitarski trio Elogio združio je 2008. godine ovu trojicu glazbenika školovanih u majstorskom razredu profesora Darka Petrinjaka, a mladi gitarski ansambl sinoć je, nakon zagrebačke, portugalske i nizozemske, oduševio festivalsku publiku u rasprodanom Dvoru.

Prvi, vrlo kontemplativan dio koncerta donio je Çekuove aranžmane Bacha i Mozarta, znalački napravljene sa zaigranim ispreplitanjem dionica i poštivanjem stila, te praizvedbu Seletkovićeve 'PerPeTuum Mobile'.

Jednostavnu Seletkovićevu ideju uspinjućeg i zatim silaznog modusa postavljenog u slobodnom kanonu trio Elogio je pretvorio u svojevrsnu mantru sa snažnim dinamičkim vrhuncem i nestajanjem. U drugom dijelu izvedeni su Ruždjak i tri De Fallina te tri Dvořákova plesa u aranžmanu Darka Petrinjaka, mentora trojice izvođača koji su iz partitura uspješno izvukli srž kompozicija, zvučeći autentično i uvjerljivo.

Trio je tijekom cijelog koncerta zvučao uigrano poput jednog instrumenta sa stotinu boja, a publika je bila oduševljena, pogotovo španjolskim ritmovima koji su dodatno podignuli temperaturu u Dvoru.