IZLOŽBA

Galerija Miroslav Kraljević predstavlja Walkthrough / Talkthrough

19.04.2018 u 11:20

Bionic
Reading

WALKTHROUGH je projekt koji na konceptualnoj razini polazi od fenomena videoigara i njihovog tržišnog utjecaja

“Walkthrough” je ambijentalna instalacija u kojoj umjetnik Mario Mu istražuje emancipatorski potencijal naučenih obrazaca ponašanja u određenoj role-playing igri uživo, naglašavajući ono nesvjesno, mehaničko i društveno determinirano. Umjetnik kroz performativni rad s ljudima dokumentira digitalni materijal koji potom manipulira i konstruira u mediju videa, 3D animacije i prostorne instalacije. Autor je u srpnju prošle godine instalaciju predstavio na UdK (Universität der Künste) u Berlinu kao diplomski rad u klasi video umjetnice i teoretičarke Hito Steyerl koju je britanski časopis ArtReview proglasio najutjecajnijom suvremenom umjetnicom u 2017. godini.

Popratni diskurzivni program TALKTHROUGH u obliku dva bloka predavanja (20.4. i 27.4. u 20h), omogućit će međunarodnu razmjenu iskustva unutar progresivnog područja umjetnosti novih medija i fenomena videoigara. Pozvani autori, koji dolaze iz akademske ali i pop-kulturne sfere, osvrnut će se na različite načine tumačenja ovog suvremenog fenomena te njegove pozitivne i negativne strane. Neke od zastupljenih tema su: istraživanje korporativne logike u industriji videoigara, utjecaj gejmerskog iskustva na izgradnju identiteta, međuljudski odnosi u privremenim online zajednicama, gejmifikacija umjetničkog svijeta.

Sudjeluju: Penny Rafferty, Miloš Trakilović, Marko Gutić Mižimakov, Tea i Marta Stražičić, Darko Masnec, Srđan Laterza i kolektiv net.cube.