DOBIO POTPORU GRADONAČELNIKA

Frljić želi vratiti Mani Gotovac i Miru Furlan

06.05.2014 u 14:22

Bionic
Reading

Na jutrošnjem kolegiju gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela jedna od tema bio je i Oliver Frljić, redatelj kojeg je Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci predložilo za mjesto intendanta ove institucije, a uskoro ga treba potvrditi Gradsko vijeće

Vijest o Frljićevoj kandidaturi objavljena je usporedo s premijerom njegove posljednje predstave 'Aleksandra Zec', nakon neuspjelog postavljanja u Zagrebu realizirane u Rijeci.

Prijedlog odluke Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca o imenovanju redatelja Olivera Frljića na mjesto intendanta ovog kazališta donesen je jednoglasno sredinom travnja. Danas je riječki gradonačelnik podržao njihov izbor i Gradskom vijeću Grada Rijeke uputio prijedlog da ga imenuje na to mjesto. Prva sjednica Vijeća bi se, prema najavama, trebala održati sredinom svibnja, a Frljić bi, bude li konačno imenovan, na dužnost intendanta trebao stupiti 1. travnja iduće godine.

Oliver Frljić je, podsjetimo, na natječaju pobijedio jedinog protukandidata, glumca Edvina Liverića. U obrazloženju Kazališnog vijeća pohvaljeni su programi obojice kandidata, a među prednostima Frljićevog programa, koji režiser supotpisuje s dramaturgom Marinom Blaževićem, Vijeće je istaknulo viziju reorganizacije kazališta koja odmiče od tradicionalnog ustroja, prijedlog za osnivanje Jadranskog simfonijskog orkestra, oživljavanje zamrznutih programa poput Natjecanja mladih opernih pjevača, razradu kreativne i partnerske produkcije, dovođenje velikih imena iz regije te rad na obrazovanju kazališne publike kroz program Diplomirani gledatelj.

'Danas sam podržao prijedlog Kazališnog vijeća nakon što sam pročitao programe obojice kandidata, impresivne i moderne. Nema nijednog razloga zašto ne bih podržao Frljića jer je on redatelj s puno uspješnih predstava i koji je često otvarao intrigantne teme, a spreman je propitkivati život i sve ono što se dešava oko nas', kazao je Obersnel u razgovoru za tportal. Upitan da prokomentira Frljićev program, kazao je da je on dobra kombinacija klasičnog programa koji nacionalno kazalište mora imati kako u opernom, tako i dramskom repertoaru, a posebno mu se sviđa to što je Frljić uvrstio mnogo hrvatskih autora i umjetnika.

Frljićev program objavljen je na stranicama Grada Rijeke, a naslovljen je 'Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci 2015-2018'. Jedna od zanimljivijih stavki ideja je da od gledatelja želi napraviti suradnike, a intendantsku ložu ustupiti nezaposlenim građanima Rijeke.

Među glumcima koje želi zvati na riječke daske su Mira Furlan, Rade Šerbedžija, Mirjana Karanović, Miki Manojlović, Ivo Gregurević, Vili Matula, odreda regionalne kazališne zvijezde. Uveo bi i novost u Riječke ljetne noći: svake godine postavljao bi novog umjetničkog ravnatelja, počevši s Mani Gotovac, prijašnjom riječkom intendanticom, a od Ministarstva kulture tražit će povećanje sredstava, kako navodi, uravnoteženo s financijama koje dobivaju festivali u Dubrovniku, Splitu i na Brijunima.