IZLOŽBA PLAKATA

Francuzi upoznaju Borisa Bućana

07.11.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Plakati Borisa Bućana bit će izloženi u pariškom Le Lieu du Design od 8. studenog do 9. siječnja 2013. u sklopu festivala Croatie, la voici

Doajen grafičkog dizajna i slikar Boris Bućan započinje umjetničko djelovanje kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada sudjeluje u prvim javnim urbanim intervencijama u Zagrebu. Od kraja šezdesetih godina okušava se u brojnim likovnim disciplinama, a posebice u grafičkom oblikovanju plakata.

Riječ je o plakatima koji izlaze iz standardnih okvira grafičkog oblikovanja te inventivnim likovnim rješenjima i neuobičajenim formatima stvaraju prepoznatljiv umjetnički izričaj.

Taj je segment njegova umjetničkog opusa podjednako prepoznat od najšire publike, kao i visoko vrednovan u internacionalnom kontekstu. Uz brojne samostalne izložbe u nas i inozemstvu te važne međunarodne smotre, izlagao je na Bijenalu u Veneciji u više navrata, a 1984. samostalno, na Bijenalu u São Paulu 1979. i 1989, kada dobiva posebno priznanje, te na Trijenalu u Milanu 1992.

Izložba plakata Borisa Bućana u studenom u Le Lieu du Design autorova je prva samostalna izložba u Parizu. Tim povodom francuskoj će se javnosti prezentirati radovi koji prikazuju jedinstven autorov pristup plakatu, a koji se temelji na širenju značenja i redefiniranja pojma plakata kao medija uvođenjem novih nestandardiziranih formata i slikarskih elemenata.

Na izložbi će biti izložena 24 plakata velikih formata nastala od 1980. do 1998. godine, a koji su bili realizirani za kazališne predstave HNK u Splitu, izložbe i koncerte Zagrebačkih simfoničara. Izbor obuhvaća radove u kojima autor u pristupu koristi slikarske i crtačke formalne elemente kao osnovne nositelje poruke.

Bućan je isprva bio poklonik geometrijskih oblika i čistih kompozicija, a od 1980-ih koristi stilizirane i simboličke motive inspirirane antičkim civilizacijama, afričkom i japanskom kulturom ili pak koristi estetiku art nouveau ili art déco. Te senzualne arabeske inspirirane prirodnom i tradicionalnom ornamentikom bave se temama moći, snage, zla i uspjeha.

Veliki uspjeh plakata za balet Igora Stravinskog 'Žar ptica' 1983. godine Bućana je proslavio daleko izvan granica ovog dijela Europe.

Taj je poster izabran i za naslovnicu kataloga izložbe 'Moć postera' održane u Victoria and Albert Museumu te je savršen primjer radikalne snage, originalnosti i simboličnog likovnog ostvarenja.

Njegova djela nalaze se u nizu svjetskih muzeja: Muzej moderne umjetnosti, New York, Cooper-Hewitt Museum, New York, Staatlishes Museumangewande Kunst, München, Deutches Plakat Museum, Essen, State Library of Victoria, Melbourne i dr. Dobitnik je mnogih istaknutih međunarodnih nagrada i priznanja te nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva 2005. godine.