za roman 'Živjeti brzo'

Francuskinja Brigitte Giraud dobitnica Goncourta, tek je 13. žena nagrađena u 120 godina

03.11.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Francuska autorica Brigitte Giraud osvojila je u četvrtak nagradu Goncourt, najugledniju nagradu za djela na francuskom jeziku, za 'Živjeti brzo' ('Vivre vite') u Flammarionovoj nakladi, priču o nizu nevjerojatnih događaja koji su prethodili smrti njezina supruga

Giraud je prva književnica koja je dobila ovu nagradu nakon Leile Slimani 2016. za "Uspavanku" ("Chanson douce") i trinaesta je žena nagrađena od osnutka nagrade Goncourt prije 120 godina.

Pobijedila je u 14. krugu napetog natjecanja s Giulianom da Empolijem, zahvaljujući glasu predsjednika Goncourtove akademije Didiera Decoina, čiji glas vrijedi dvostruko. Lanjski dobitnik je Senegalac Mohamed Mbougar Sarr.

Akademija Goncourt je izabrala autoricu malo poznatu široj publici, čije se knjige ne tiskaju u velikoj nakladi, nastavljajući tako stanoviti preporod.

Brigitte Giraud, rođena u Alžiru, živi u Lyonu. Autorica je desetka romana, eseja i pripovijedaka.

Godine 2007. dobila je Goncourta za pripovijetku za zbirku "Ljubav je veoma precijenjena" ("L'amour est tres surestime"). Godine 2019. bila je među finalistima za nagradu Medicis za "Dan odvažnosti" ("Jour de courage").

Roman "Živjeti brzo", koji je kritika odmah dobro prihvatila, govori o tragičnoj nesreći u kojoj je 1999. autoričin suprug Claude poginuo na motociklu i o posljedicama te nesreće.

Giuliano da Empoli (49) se za Gouncurtovu nagradu natjecao knjigom "Kremaljski čarobnjak" ("Le Mage du Kremlin, Gallimard), Cloe Korman s "Gotovo sestre" ("Les Presque Soeurs",Seuil) a Makenzy Orcel s "Une somme humaine" (Rivages).

Simon Liberati osvojio Nagradu Renaudot

Nagrada Renaudot - koja se predaje odmah nakon Goncoruta, u istom pariškom restoranu - ide u ruke Simona Liberatija za "Performance", knjigu o sedamdesetogodišnjaku koji piše scenarij o Rolling Stonesima i u vezi je s gotovo 50 godina mlađom ženom.

Književne nagrade koje su često poticaj za čitanje ili darivanje knjige za Božić, jamče prodaju stotina tisuća primjeraka nagrađenog djela.

Kako nalaže običaj, i Brigitte Giraud će dobiti ček na deset eura koji dobitnici radije uokvire i čuvaju za uspomenu, nego potroše.