MENTALNI SKLOP

Fotografska izložba u povodu sjećanja na Marinu Viculin

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 20.04.2017 11:34
  • Objavljeno 20.04.2017 u 11:34
Marina Viculin

Marina Viculin

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Peta po redu izložba drugog djela ciklusa Mentalni sklop ponešto je drugačija od uobičajenog dosadašnjeg sučeljavanja mentora i njegova sljedbenika (ove pojmove treba samo uvjetno tumačiti) jer ova, ukupno petnaesta izložba ovog serijala, po prvi put predstavlja kao mentora jednog kustosa, točnije kustosicu. Riječ je o prerano preminuloj, mojoj dragoj kolegici i prijateljici Marini Viculin, koja je u svojem kustosko-kritičarskom radu ostavila dubok trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, te je svojim izložbama i tekstovima iskazala istančani senzibilitet i visoki rafirman za suvremenu umjetnost, a posebno za nove medije i fotografiju, navodi u najavi kustos Mladen Lučić. Izložba se otvara u Galeriji Kranjčar 20. travnja

Ova izložba izdvaja Marinin rad na hrvatskoj fotografiji koja je, uz velike izložbe svjetskih majstora moderne što ih je postavila u svojoj matičnoj instituciji (Galerija Klovićevi dvori), obilježila njezino kustosko stvaralaštvo jer je fotografiji iskreno i nesebično davala sebe. Uspostavila je izuzetan odnos s fotografima te se može reći da je njezin kustoski posao bio i izuzetno kreativan, a gotovo sve izložbe koje je radila bile su rezultat sinergije zasnovane na bipolarnosti kustos-umjetnik. Brojne izložbe, od kojih svakako treba spomenuti velike retrospektive (Marija Braut, Nenad Gattin, Ivan Posavec, Josip Klarica, Mio Vesović, Pero Dabac, Ivan Faktor...), te manje, studijske, iz serije Snapshot koje su predstavljale uglavnom mlađe fotografe, zauvijek će uz njezine tekstove, knjige i kataloge ostati testamentom njenog predanog rada, poslanja i ljubavi.

Ostajući vjerni koncepciji Mentalnog sklopa, odnosno relaciji mentora i sljedbenika koja se u ovom ciklusu prvenstveno (a pogotovo u ovoj izložbi) tretira kao duhovna povezanost, na izložbu su pozvali niz fotografa s kojima je Marina radila, a koje nije smatrala samo umjetnicima, već i prijateljima pošto ona nikada nije odvajala poslovno od privatnog, što je svakako bitno definiralo njezin cjelokupni kustoski i kritičarski opus.

Svoje radove izlažu: Darko Bavoljak, Jelena Blagović, Boris Cvjetanović, Pero Dabac, Ivan Faktor, Stanko Herceg, Josip Klarica, Silvestar Kolbas, Igor Kuduz, Maja Moro, Mejra Mujčić, Ana Opalić,  Ivan Posavec, Nika Radić, Jasenko Rasol, Davor Sanvincenti , Sven Stilinović, Mio Vesović,  Sandra Vitaljić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi