apsurd kulture militarizma

'Fokstrot' Samuela Maoza premijerno na ZFF-u

13.11.2017 u 15:06

Bionic
Reading

Zagrebačka publika danas u 19 sati u kinu Europa ima priliku premijerno vidjeti novi moćni film izraelskog redatelja Samuela Maoza Fokstrot

Nakon premijere na venecijanskoj Mostri, film je zasut rijetko viđenom lavinom pohvala i nagrada što nije pretjerano impresioniralo izraelske vojne i političke lidere koji su film proglasili produktom anti-izraelskog narativa. Strukturiran u tri stilski različita dijela, Fokstrot iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma. Skupina izraelskih vojnika usred pustinjske nedođije čuva granični prijelaz kojim rijetko kad prođe auto s "arapskim barbarima" koje vojnici pretresaju dok ih oni s prezirom gledaju. Ostalo vrijeme vojnici provode izbezumljeni od dosade čuvajući postaju šifriranog imena Fokstrot sve dok se ne dogodi nešto što će donijeti potpuni preokret.

Iako mu se filmografija sastoji od samo dva dugometražna igrana filma, izraelski redatelj Samuel Maoz,  u svjetskoj filmskoj javnosti izrazito je cijenjen, a 2009. osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za film Libanon koji je iste godine prikazan na ZFF-u gdje je osvojio posebno priznanje žirija. Kao i u Libanonu, u i Fokstrotu se na stilski nadmoćan način bavi apsurdom rata i militarizma.