IZLOŽBA DARKA GORETE

Filozofija prolaznosti u slikama

10.06.2013 u 11:45

Bionic
Reading

U hotelu International 11. lipnja u 19.30 sati otvorit će se izložba zagrebačkog slikara Darka Gorete

'Slikarstvo Darka Gorete promišlja opis pojavnog, zaustavlja se povremeno na znaku, ono prodire u tektoniku svima nam poznatih vizura urbanih naselja čiji su vizualni obrasci pohranjeni u našoj kolektivnoj svijesti, nesumnjivo kao najraširenije strukture kraj kojih prolazimo, u kojima živimo, koje gradimo, ali i razaramo.

Zapise tih formi Goreta je tek spomenuo ponavljajući stereotipnu formu kuća ili zgrada, ne uskraćujući im ono što ih kiti - antene na zgradama, plotovi na kućicama kao testamenti jednog vremena. Format je podredio karakteru tih vizura, dopustio je toj urbanoj arabeski da sama nametne prostor u kojem će ostvariti svoj prirodan tok. Mase prostora izdvojene su kontroliranim pokretom i predočene isključivo djelovanjem boje. Goreta se ne zaustavlja kod sirove opisnosti, pamti i bilježi transformaciju tvari djelovanjem gradskog etera kroz tonske senzacije hladnih umirujućih boja, dokidajući time ono što čini vrevu pokrenute urbanosti. Najzad se u rapidnom pokretu ipak otkriva memento toj istoj gradskoj pokrenutosti.

U apstraktnim radovima Goreta se približava filozofiji prolaznosti prizivajući kretanje, dinamizam pokreta gdje, potpuno udaljen od figurativne potke, ostaje dosljedan svojoj sveprisutnoj misli i objašnjava je služeći se isključivo bojom i gestom', stoji u najavi izložbe.

Darko Goreta rođen je 22. prosinca 1962. godine u Zagrebu u kojem se školuje i živi. Slikarstvom se počeo baviti 1999. godine upoznavši slikara i restauratora Špiru Katića, uz čiji poticaj razvija svoju slikarsku misao. Čestim odlascima na slikarske kolonije upušta se u vlastita slikarska istraživanja te savladava tehnike ulja i akrila. Opčinjen prirodom, u ranoj fazi stvaralaštva zaokupljen je motivima mora i krajolika. Daljnjim slikarskim promišljanjem i sugestijama prijatelja i slikara Nevena Jakovljevića oslobađa se klasičnih motiva i udaljava se od figurativnosti. Trajno fasciniran bojom, preuzima je kao glavno slikarsko izražajno sredstvo kojim se odmetnuo u istraživanje apstraktnih mogućnosti. Izlaže na skupnim izložbama u Varaždinu, Poreču, Zadru, Daruvaru i Hvaru. Član je likovne udruge Auron u Zagrebu.