potvrđeno

Filmski festival u Cannesu održat će se bez ruskog izaslanstva, odluku neće mijenjati dok ne stane Putinova agresija na Ukrajinu

02.03.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Prigodno je prisjetiti se da je prvi canneski festival bio otkazan, također zbog agresije jedne zemlje na drugu, a trebao se održati 1939. s početkom 1. rujna. Na dan njemačke invazije na Poljsku

Filmski festival u Cannesu kani uskratiti gostoprimstvo ruskom izaslanstvu i "neće primiti ni najnižu instancu povezanu s ruskom vladom" sve dok traje ruska invazija na Ukrajinu, priopćila je služba za tisak festivala.

"Odlučeno je, osim ako ratna agresija ne prestane u uvjetima koji će odgovarati ukrajinskom narodu, da se uskrati gostoprimstvo službenim izaslanstvima iz Rusije i da se ne prihvati dolazak ni najniže instance povezane s ruskom vladom", obrazložio je najveći filmski festival u svijetu koji se ove godine održava od 17. do 28. svibnja.

"Naprotiv, želimo pohvaliti odvažnost svih onih u Rusiji koji se izlažu riziku prosvjedujući protiv agresije i invazije na Ukrajinu", dodaju organizatori, obraćajući se "umjetnicima" i "filmskim radnicima (...) koje ne treba povezivati s tim nedopustivim činima i s onima koji bombardiraju Ukrajinu".

  • +26
Kijev, Ukrajina: Grad tijekom ruske agresije Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Sergei SUPINSKY

Ovo je prvi put da festival, koji se ove godine u proljeće održava 75. put, iznosi stajalište o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

  • +8
Dodjela nagrada 74. Filmskog festivala u Cannesu prošle godine Izvor: Profimedia / Autor: JP PARIENTE/LAURENT VU / Sipa Press / Profimedia

Prvi canneski festival bio je otkazan nakon njemačke invazije na Poljsku 

Prigodno je prisjetiti se da je prvi canneski festival otkazan, a trebao se održati 1939. s početkom 1. rujna, na dan njemačke invazije na Poljsku.

Dva dana poslije, Francuska i Velika Britanija proglasile su rat Njemačkoj, bacajući u zaborav na neko vrijeme planirani filmski festival na jugu Francuske.

"Vjeran svojoj povijesti koja je počela 1939. kao otpor fašističkoj i nacističkoj diktaturi, festival u Cannesu će uvijek biti u službi umjetnika i filmskih radnika kojih se glas diže u osudi nasilja, represije i nepravde, a u obranu mira i slobode", ističe se u priopćenju službe za tisak.