25. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Filmovi 'Odvedi me na neko lijepo mjesto' i 'Otvorena vrata' prikazani u natjecateljskom programu

19.08.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Filmovi 'Odvedi me na neko lijepo mjesto' u bosanskohercegovačko-nizozemskoj koprodukciji i albanski 'Otvorena vrata' obilježili su četvrti dan 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) gdje su prikazani u najprestižnijoj natjecateljskoj konkurenciji za najbolje igrano ostvarenje

Redateljica Ena Sendijarević svojim filmom, koji na suptilan način povezuje BiH i Nizozemsku, kao neizravno osobno iskustvo publici je ponudila originalno i svježe ostvarenje koje je tijekom svih 90 minuta trajanja oslonjeno na troje mladih glumaca koji tek počinju karijeru i to na obećavajući način.

Sara Luna Zorić, Ernad Prnjavorac i Lazar Dragojević mogli bi biti imena za koja će se tek čuti u regionalnoj kinematografiji a u filmu 'Odvedi me na neko lijepo mjesto' imaju uloge djevojke koja živi u Nizozemskoj a obiteljski je vezana za BiH te njenog rođaka i njegova prijatelja koji je dočekuju u njoj potpuno stranoj sredini kada ona tamo stigne kako bi posjetila oca u bolnici.

Uz suočavanje s tim obiteljskim problemom djevojka Alma otkriva njoj čudnu bosanskohercegovačku svakodnevnicu u kojoj jednostavno ništa ne funkcionira kao u zemlji u kojoj ona živi a istodobno se s rođakom Emirom i njegovim najboljim prijateljem Denisom probija kroz izazove sazrijevanja i odrastanja.

Troje mladih glumaca nakon projekcije su kazali kako su im se uloge jednostavno "preklopile" sa stvarim životima kojima žive i utoliko im omogućile da u njima daju najbolje od sebe.

Unatoč scenarističkim nedorečenostima film plijeni kvalitetnom režijom i izvanrednom fotografijom oslonjenom na hercegovačke pejzaže.

Film 'Otvorena vrata' zapravo je nastao u albansko-talijansko-kosovsko-sjevernomakedonskoj korpodukciji a mladi redatelj Florence Papas kroz priču o dvije sestre portretira obiteljsku dramu ali i šire odnose u suvremenom albanskom društvu gdje glumci metaforično predstavljaju neke od njegovih karakteristika.

Mlade glumice Luli Bitri i Jonida Vokshi i u ovom su slučaju 'iznijele' film donoseći mu posebnu energiju.