budućnost je ovdje

Film 'Futura' premijerno u Dokukinu KIC

17.01.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Film 'Futura' Pietra Marcella, Francesca Munzija i Alice Rohrwacher, dokumentarni pogled na talijansko društvo kroz oči mladih u doba pandemije, premijerno se prikazuje u četvrtak, 19. siječnja u zagrebačkom Dokukinu KIC

Autorski trojac je na putovanju duž Apeninskog poluotoka djevojke i mladiće od 15 do 20 godina pitao kako vide budućnost, otvoreno razgovarajući o njihovim očekivanjima, čežnjama, strahovima i snovima te preprekama koje moraju prevladati da bi ih ostvarili.

Uz današnje političke i socioekonomske podjele, pretjerano oslanjanje na tehnologiju i globalnu klimatsku krizu, film postavlja pitanje postoji li uopće budućnost, no inteligencija, izražajnost i dalekovidnost ovih tinejdžera budi nadu u moguće bolje sutra, ističe se u najavi.

Po riječima voditeljice Dokukina Dine Pokrajac, dokumentarni portret zemlje kroz oči adolescenata u doba pandemije na momente poprima uznemirujući znanstveno-fantastični prizvuk.

Izvor: Društvene mreže

"Čini se da živimo u svijetu koji nije u stanju učiti iz svojih nedaća, učenici koji danas pohađaju đenovsku školu Armando Diaz nikad nisu čuli za najveće demonstracije protiv globalizacije koje su se dogodile 2001. uoči G8 summita u Genovi kao ni da je upravo u njihovoj školi prije dvadeset godina policija brutalno napala i mučila anti-globalizacijske aktiviste koji su okupirali zgradu", napomenula je.

"Tjeskobna slika mladih Talijana, koji su lišeni veza s prošlosti, iscrpljeni sadašnjošću i odsječeni od ikakve budućnosti koju mogu zamisliti, vjerno dočarava zeitgest kulture zaborava koju živimo", ustvrdila je Pokrajac.

Nakon premijerne projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati članica stručnog tima platforme Pukotine. hr, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Josipa Mihić i istraživač i aktivist Tomislav Medak. Film će se prikazivati u nezavisnim kinima diljem zemlje u distribuciji Restart Labela.