TRI FILMA IZ HRVATSKE

Film 'Chris the Swiss' ipak ide u Cannes kao hrvatska koprodukcija

07.05.2018 u 15:56

Bionic
Reading

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja 2018., u programu '15 dana autora' ('La Quinzaine des réalisateurs') prikazat će se dugometražni igrani film Teret Ognjena Glavonića, a u 'Tjednu kritike' ('La Semaine de la Critique') dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel Chris the Swiss te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa Treća vrsta. Sva tri naslova hrvatske su manjinske koprodukcije, priopćeno je iz HAVC-a

Kada je sredinom prošlog mjeseca objavljen službeni program filmskog festivala u Cannesu, među sedam dugometražnih filmova koji će se prikazati na Cannesovu Tjednu kritike, jednom od dva službena programa uz konkurenciju, uvršten je i dokumentarac 'Chris the Swiss' o novinaru ubijenom početkom 1992. kod Osijeka. Film je većinska švicarska koprodukcija, a manjinski koproducent iz Hrvatske je Siniša Juričić (Nukleus film). Iako je film sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, u konačnici nije prošao kolaudaciju (svojevrsno odobrenje HAVC-a), a što je vezano uz način na koji se tretira Domovinski rat. Stoga je bilo neizvjesno hoće li taj film biti prikazan na prestižnom festivalu i pod hrvatskom zastavom, a tri tjedna nakon objave konkurencije, o istome se filmu oglasio i HAVC koji je u svom priopćenju taj film naveo uz preostale hrvatske manjinske koprodukcije.

Priča filma 'Chriss the Swiss' prati mladog švicarskog novinara koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Dok redateljica rasvijetljava okolnosti njegove smrt, animirani dijelovi izmijenjuju se s dokumentarnim snimkama, navodi se u najavi filma koji je režirala i scenarij napisala Anja Kofmel, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

Kako navode iz HAVC-a, ovo je 11. godina da predstavljaju hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcije bit će prikazani: dugometražni igrani film Antonia Nuića Mali, dugometražni igrani film Sare Hribar i Marka Šantića Lada Kamenski, dugometražni igrani film Bobe Jelčića Sam samcat te dokumentarni dugometražni igrani film Damiana Nenadića Dani ludila.

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima: After Party Viktora Zahtile, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija, Blink Jakova Labrovića, Čistačica Matije Vukšića, Biciklisti Veljka Popovića, Kako se kalio čelik Igora Grubića, Lovettovi Igora Bezinovića, Marica Judite Gamulin, Siguran let Alda Tardozzija, 'Stranac' u mojoj glavi Petre Balekić te White Trash Sunčice Ane Veldić.