OD KRIMIĆA DO FANTASYJA

Evo kojih 5 romana ostaje u finalu književne nagrade tportala

02.10.2015 u 00:30

Finalisti roman@tportal.hr

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: kolaž tportal

Bionic
Reading

Žiri tportalove književne nagrade roman@tportal.hr, koja će po osmi puta biti dodijeljena autoru ili autorici najboljeg hrvatskog romana, odabrao je pet naslova koji ostaju u finalu, a pobjednik će dobiti nagradu vrijednu 50 tisuća kuna

Tročlani žiri, koji čine lanjski dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak te književni urednici, pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je pet finalista birajući među 52 naslova prijavljena na ovogodišnji natječaj na koji su autori i izdavači mogli prijaviti romane izdane u 2014. godini u Hrvatskoj.

Po prvi puta u finale tportalove nagrade za roman godine ušao je fantasy roman, a riječ je o ‘Svećenici Mjeseca’ Milene Benini, autorice koja ima pozamašan spisateljski opus. Izdala ga je Zagrebačka naklada, a prema ocjeni tportalovog žirija, radi se o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra.

U konkurenciji je i roman ‘Roki Raketa’ Zorana Malkoča, u izdanju Profila, a žiri u svojoj recenziji, među ostalim, kaže kako ova mjestimice montipajtonovska bajkovita priča iz naše današnjice i nedavne prošlosti crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije.

Svojim prvim romanom ‘Mima i kvadratura duga’ (Algoritam i 24 sata) u finale ulazi i Želimir Periš, a žiri ističe da se radi o prvom tehnotrileru koji je iznjedrila ponovna popularnost krimića i pokretanje biblioteke Balkan Noir.

Za tportalovu nagradu konkurira i Ivica Prtenjača romanom ‘Brdo’ koji je izdao V.B.Z., nakon što je autor lani pobijedio na njihovu natječaju za najbolji rukopis. ‘'Brdo' je roman kojim se, pričom o pojedincu, o gradu i prirodi, o traženju sretnijeg i boljeg prostora, ispisuje pustolovina uspona i pada, za koji nismo uvijek sigurni koliko je bio nužan i potreban – a dogodio se i događa se’, dio je citata iz recenzije tportalova žirija.

Igor Rajki, prije tri godine također finalist tportalove književne nagrade, ostaje u izboru romanom ‘Puteni nametnik’, u izdanju Durieuxa. Žiri kao posebnu prednost ističe jezičnu razinu ovog romana, ustvrdivši da se po tome Igor Rajki razlikuje od svojih suvremenika jer njegovo iskustvo riječi i jezika nije sporedan rezultat njegova rada, nego bunt protiv epohe intelektualnog i jezičnog zaglupljivanja.

INTEGRALNE RECENZIJE ODABRANIH ROMANA pročitajte u ponedjeljak na tportalu

Književna nagrada roman@tportal bit će dodijeljena 27. listopada u dvorani Müller kina Europa. Do tada na tportalu i stranici nagrade na Facebooku čitajte intervjue s piscima koji se natječu za 50 tisuća kuna, koliko će pripasti autoru ili autorici najboljeg romana. Ostali finalisti dobit će utješne nagrade, tablete iPad.

DOSADAŠNJI DOBITNICI

Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman 2008. s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno je to prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka 'Črna mati zemla' u izdanju Algoritma. Debitantski je i nagrađeni roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića (AGM, 2012), a prvijenci su i nagrađeni roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010), 'Tri' Drage Glamuzine (Profil, 2008) i 'Anastasia' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007). Među nagrađenima su još Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak, 2011) i Sibila Petlevski za roman 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009).