ZAGREBAČKA PREMIJERA

Elizabeta Gojan i Mani Gotovac u prvom live 'Daminom gambitu'

20.05.2015 u 12:00

  • +12

Dokumentarni film o Mani Gotovac

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kino Tuškanac

Bionic
Reading

Dokumentarni film o Mani Gotovac 'Ona, teatar' pogled je u profesionalni i privatni život naše poznate teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra, a imat će premijeru u Zagrebu, u kinu Tuškanac, 22. svibnja u 20 sati, nakon čega će Gotovac razgovarati s novinarkom Elizabetom Gojan u 'Daminom gambitu' uživo

'Damin gambit' bit će prvi put vođen uživo otkako je Elizabeta Gojan dobila otkaz na HRT-u, a izbor gošće sigurno garantira zanimljiv razgovor koji će se održati nakon projekcije dokumentarca o Mani Gotovac autorice Marine Banićević. Dokumentarni film o Mani Gotovac pogled je u njen profesionalni i privatni život i predstavlja mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je Mani Gotovac radila (Teatar &TD, HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), prizore iz predstave 'Pričaj mi o Gorkome' na različitim lokalitetima te iz predstave 'Nekoliko zamišljenih prizora' prema romanu Alessandra Baricca 'Ocean more'.

Kako se navodi u najavi zagrebačke premijere, poticaj za rad na filmu bila je činjenica da ne postoji organizirani audiovizualni zapis o životu i radu Mani Gotovac, a riječ je o osobi koja je posljednjih nekoliko godina uvelike popularna kod mnogobrojne publike, ponajprije zahvaljujući autobiografskim knjigama 'Fališ mi: zima /proljeće' (2010), 'Fališ mi: jesen / ljeto' (2011) i 'Ma koji život, ma koji teatar' (2014), ali koja je i prije te literarne popularnosti privlačila pozornost javnosti, prema sudu mnogih, kontroverznim odlukama dok je bila na čelu nacionalnih teatara u Splitu i Rijeci.

Ona, teatar