RASTE PRODAJA

Elektronička knjiga nije ubila tiskanu

07.10.2015 u 15:10

Bionic
Reading

Najveći britanski maloprodajni lanac trgovina knjigama Waterstones s polica svojih trgovina diljem zemlje zbog slabe prodaje izbacuje Amazonov elektronski čitač knjiga Kindle i na njegovo mjesto vraća tiskana izdanja

Meko i tvrdo ukoričene knjige vraćaju se tako na mjesta s kojih su ih 2012., kada je Waterstones počeo suradnju s Amazonom, izgurali e-čitači.

Razlog ove odluke izvršni direktor Waterstonesa James Daunt slikovito je objasnio usporedbom s neobjašnjivim životnim vijekom nekog od bestselera čija prodaja bjesni i u jednom danu prodate gomile i gomile tog naslova, a onda drugi dan osjećate se blagoslovljeno za svaki prodani primjerak.

'Sve ste bliže odluci da ga maknete s police i napravite mjesta za nešto novo, no ostavite ga još malo jer ponekad prodaja naglo skoči', kaže Daunt i otkriva da s Kindleom nije bio takav slučaj.

Na ovaj potez u Waterstonesu su se odlučili nakon što je prodaja fizičkih knjiga porasla pet posto u odnosu na e-čitače u prosincu 2014. godine.

Taj trend, čini se, nije zabilježen samo u Waterstonesu. Prema podacima Nielsen BookScana koji se bavi praćenjem i analizom stanja u izdavačkoj industriji, prodaja tiskanih izdanja knjiga u prvih 36 tjedana ove godine porasla je za 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Rast u odnosu na prethodnu godinu, za ovu fazu kalendarske godine, tržište tiskanih knjiga nije zabilježilo još od 2007. godine.