NJEMAČKA 'POSUDBA'

Egipat će službeno tražiti povrat biste Nefertiti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.12.2009 09:21
  • Objavljeno 21.12.2009 u 08:45
nefertiti

nefertiti

Izvor: Reuters / Autor: Tobias Schwarz

Egipat će službeno tražiti povratak biste Nefertiti, remek-djela faraonske umjetnosti koja je trenutačno izložena u jednom njemačkom muzeju, objavio je u Kairu predsjednik Vrhovnog vijeća egipatskih starina Zahi Havas

Havas će sazvati izvanredni sastanak radi službenog traženja povrata statue, prema priopćenju objavljenom nakon razgovora s Friederike Seyfried, direktoricom Egipatskog muzeja u Neues Museumu u Berlinu.

Bistu staru oko 3.400 godina pronašao je 1912. na jugu Egipta njemački arheolog Ludwig Borchardt. Od 1930. Egipat uporno traži njezin povrat.

Havas tvrdi da je nakon pronalaženja kip premazan glinom kako bi ga neprimjetno prebacili u Njemačku.

Havas tvrdi da je Borchardt namjerno napisao da se radi o kipu od gipsa iako je znao da se radi o kipu kraljice Nefertiti od vapnenca i to dokazuje da je napisao takvu deklaraciju kako bi Njemačka mogla zadržati kip.

Dodao je da je to potvrđuje njihove informacije prema kojima je kip na neetičan način otpremljen iz Egipta. Činjenica da je Borchardt skrivao kip deset godina prije nego ga je izložio, još je jedan dokaz ilegalnog izlaska kipa iz Egipta, tvrdi šef egipatskih starina.

Međutim Berlin smatra da je kupovina 1913. bila legalna i inzistira na opasnosti bilo kakvog premještanja "krhkog" kipa.

Kip je od 17. listopada izložen u berlinskom Neues Museumu, gdje je prvi puta širokoj publici pokazan 1924. prije nego je prebačen u Egipatski muzej Zapadnog Berlina.

Osim Nefertiti, Egipat traži povrat kamena iz Rosette koji je omogućio dešifriranje hijeroglifa, a koji je više od 200 godina izložen u londonskom British Museumu.

U listopadu je Louvre Egiptu vratio pet fragmenata freski starih više od 3.000 godina, nakon što je francuskom muzeju zaprijetio prekidom suradnje u slučaju da ih ne vrati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi