ZA MIR

Dvodnevna izložba budističkih relikvija

09.08.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Međunarodna putujuća izložba 2600 godina starih relikvija budističke duhovne stečevine posvećena svjetskom miru i kulturi nenasilja najavljena je za sredinu kolovoza u Zagrebu.

'Radi se o 2600 godina starim relikvijama, raritetima iz duhovne tradicije, izuzetnim po svojem postanku, samonastalim supstancama koje su pronađene u pepelu nakon spaljivanja velikih duhovnih majstora', kazao je Dragutin Šmalcelj, predsjednik udruge 'Padmasana' za promidžbu autentične umjetnosti, kulture i duhovnosti Himalaja, neprofitne udruge osnovane u cilju kulturne razmjene i upoznavanja hrvatskih građana sa stranim kulturama mudrosti dalekog Istoka.

Prema budističkom vjerovanju, u tim su relikvijama sadržane duhovne kvalitete povijesnih duhovnih ličnosti čija ih je moć uma univerzalne spoznaje, odnosno suosjećajna mudrost, iskreirala za dobro ljudskih bića i neprestano podsjećanje na 'ono dobro koje mi svi u sebi imamo ali je zatomljeno svim drugim materijalnim stvarima u životu', rekao je Šmalcelj.

Izložba relikvija pronađenih u kremacijskom pepelu obuhvaća stotine eksponata velikih budističkih duhovnih majstora i svetaca stare Indije, Burme, Indonezije, Tajlanda, Koreje, Tajvana, Tibeta, Francuske i drugih zemalja uključujući i izuzetnu zbirku relikvija povijesnog Bude Sakyamunija i njegovih bliskih učenika.

Izložba putuje svijetom od 2001. Dosad je postavljena u 55 zemalja na svim kontinentima te doživjela preko 550 postavki a vidjelo ju je gotovo 2 milijuna ljudi. Zagreb će posjetiti na svojem putu po Europi, kao jedina u regiji istočne Europe.

Prema projektu, izložba će nastaviti putovati do 2014., kada će sve relikvije biti smještene u 152 metra visoku brončanu statuu Bude budućnosti 'Maitreya' (utjelovljena dobrota ljubavi).

Svečano otvorenje izložbe je u petak 12. kolovoza u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Izložba će za javnost biti otvorena 13. i 14. kolovoza od 10 do 19 sati.