za duh, um i tijelo

Dva nova Planetopijina izdanja - Strah Thich Nhat Hanha i Drvo joge B.K.S. Iyengara

14.02.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Nakladnička kuća koja objavljuje knjige s područja osobnog razvoja i holističkog pristupa zdravlju, prehrane, duhovnosti, ekologije predstavlja dva nova izdanja

Jogu gotovo svatko poznaje kao filozofiju ili put, no rijetki znaju da je joga i umjetnost. Nijedan umjetnik ne može definirati vlastitu umjetnost: ono što umjetnost jest može se izraziti samom umjetnošću, a ne riječima.

DRVO JOGE - B.K.S. Iyengar

B. K. S. Iyengar, jedan od najpoznatijih učitelja joge, popularizirao je jogu pokazavši da je svi mogu prakticirati i da ona ima brojne blagotvorne posljedice na zdravlje pojedinca. Razvio je oblik joge koji se usredotočuje na jačanje, izdržljivost, pravilno držanje, fleksibilnost i opuštanje, a njegova metoda integrira filozofiju, duhovnost i praksu joge u svakodnevni život.

U Drvu joge bavi se brojnim praktičkim i filozofskim temama, uključujući obiteljski život, ljubav i seksualnost, zdravlje i iscjeljivanje, meditaciju i smrt te objašnjava kanonski tekst o jogi, Patanjalijeve Joga sutre. Koristeći se drvetom kao simbolom za osam grana joge, Iyengar detaljno objašnjava sve aspekte prakse, sloj po sloj, te nas uči kako biti jedno sa svojim tijelom, umom, inteligencijom, sviješću i dušom bez ikakvih podjela.

O autoru

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (1918. – 2014.) bio je indijski učitelj joge i autor nekoliko knjiga. Bio je učenik Tirumalaija Krishnamacharyja, oca moderne joge, te ju je popularizirao prvo u Indiji, a zatim i u ostatku svijeta, pokazavši da se svi mogu baviti njome te da ona ima brojne blagotvorne posljedice na zdravlje pojedinca. Njegove knjige o praksi i filozofiji joge prevedene su na nekoliko jezika, a najpoznatije su Light on Yoga, Light on Pranayama, Light on the Yoga Sutras of Patanjali i Drvo joge. Indijska vlada tijekom života dodijelila mu je nekoliko nagrada, a 2004. časopis Time uvrstio ga je na popis 100 najutjecajnijih osoba u svijetu.

STRAH Mudrost za najteže trenutke Thich Nhat Hanh

Neustrašivost ne samo da je moguća, ona je najviša radost. Kada dotaknete nestrah, vi ste slobodni.

Čak i ako imamo sve uvjete za sreću, život je nepotpun ako se usredotočimo na prošlost ili se brinemo zbog budućnosti. Svi osjećamo strah, ali možemo naučiti kako izbjeći da nam oblikuje i kontrolira život. Omiljeni budistički učitelj Thich Nhat Hanh u ovoj knjizi istražuje podrijetlo našeg straha i osvjetljava put prema miru i slobodi kroz praksu svjesnosti. O izvornom strahu, otpuštanju strahova od budućnosti, o preobražavanju straha u ljubav uz jasan opis praksi za preobrazbu straha poput vježbi disanja ili metta meditacije, ovu malu knjigu čini velikim vodičem za umirivanje straha.

'Nitko vam ne može usaditi neustrašivost. Čak i da Buda sjedi ovdje pokraj vas, ne bi vam je mogao dati, morate sami meditirati i ostvariti je. Ako vam praksa svjesnosti postane navika, kada dođe do nekog problema, već ćete znati što učiniti.'

O autoru

Thich Nhat Hanh rođen je u središnjem Vijetnamu 1926. godine. Dom je napustio kao tinejdžer da bi postao zen-budistički redovnik. U Vijetnamu je osnovao Školu za mladež za služenje društvu, Budističko sveučilište »Van Hanh« i red Tiep Hanh. Predavao je na Sveučilištu Columbia i na Sorbonni, bio je predsjednik vijetnamskog budističkog mirovnog izaslanstva na Pariškim mirovnim ugovorima, a Martin Luther King ml. nominirao ga je 1967. godine za Nobelovu nagradu za mir. Od 1966. godine živio je u egzilu u Francuskoj, gdje je nastavio pisati, poučavati, baviti se vrtlarstvom i pomagati izbjeglicama diljem svijeta. Autor je brojnih knjiga na engleskom, francuskom i vijetnamskom jeziku, a na hrvatski su prevedene Ti si ovdje, Mir je svaki korak, Svijet je moj dom, Umijeće komuniciranja, Posao i Biti mir. Umro je 2022. u rodnom Vijetnamu, u dobi od 95. godina.