VRGORAC

Dunja Detoni-Dujmić dobitnica nagrade Tin Ujević

06.07.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrade Društva hrvatskih književnika Tin Ujević završen je ovogodišnji festival S Tinom u Vrgorcu

Na Tinov 120. rođendan, nagradu za najbolju zbirku poezije u protekloj godini dobila je pjesnikinja Dunja Detoni Dujmić za knjigu 'Tiha invazija'.

Ispred rodne kule pjesnika Ujevića, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Božidar Petarač, pročitao je obrazloženje nagrade, u kojem je rekao:

'Dunja Detoni-Dujmić, pjesnikinja i doktorica književne znanosti vrlo je cijenjena i znana u području znanosti, enciklopedistike i leksikografije a manje u pjesničkom establišmentu suvremenoga hrvatskoga pjesništva. No ta je recepcija njezina pjesničkoga opusa dosad bila nesrazmjerna vrijednosti njezine poezije.'

U zbirci 'Tiha invazija', koja je izašla kao 105. knjiga Male knjižnice DHK, autorica iskazuje vrhunsko pjesničko umijeće.

Zbirka je raspoređena u četiri ciklusa: Tiha invazija, Morska bolest, Gle kroz prozor, Insomnija.

Zbirka se odlikuje poetičkom domišljatošću, zanatskom vrhunskom vještinom i brojnim stilskim figurama. Najčešća stilska figura je usporedba, s čestim prilogom načina – kao. Ima dosta i alegoričnih slika no metaforika je vrlo gusta pa je recepcija, primjerena poeziji, zakučasta. To je zbirka neizravna značenja ali raskošna leksika i sjajnih pjesničkih slika te antologijskih pojedinačnih stihova. Karakterizira je neobuzdana maštovita asocijacija te poanta pjesme često začudnih ali uspjelih smislova. Gustoća pjesničkih slika ponekad djeluje kao vokabularni 'horor vacui' u smislu svih riječi koje koristi i razumije autorica. Čitatelj ponekad stječe dojam da u estetičkom iskustvu autorica duguje nešto dadaističkoj poetici, ali oplemenjenoj refleksivnošću.

Dunji Detoni-Dujmić u ime DHK nagradu je uručio Božidar Patrač, a u ime grada Vrgorca, gradonačelnik Borislav Matković uručio joj je srebrenu plaketu Tin Ujević, koju grad Vrgorac svake godine poklanja laureatu književne nagrade.