HNK RIJEKA

Dramatična opera 'Pagliacci' za kraj sezone

20.05.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Idućeg tjedna na daskama riječkog HNK Ivana pl. Zajca odigrat će se Leoncavallova opera 'Pagliacci', posljednja ovosezonska premijera. Remek-djelom verizma, operom o ljubavi, ljubomori, zavisti i ubojstvima, u režiji gosta Plamena Kartalova, dirigirat će maestro Igor Vlajnić

'Pagliacci' je priča o vođi komedijaške skupine Caniju, koji u predstavi ubija svoju ženu i njezina ljubavnika Silvija, te o Toniju, koji potajno čezne za nedostižnom Neddinom ljepotom. Najveću popularnost stekla je arija Canija, poznata pod naslovom 'Smij se, bajaco', koju će interpretirati dvojica sjajnih tenora, domaći Davor Lešić i slovenski Janez Lotrič. Ta je arija, inače, poznata svijetla točka mnogih velikih pjevača, poput slavnog Talijana Enrica Carusa, koji su njome ostvarili najveće domete operne produkcije.

Ulogu Nedde interpretirat će dvije riječke sopranistice Olga Kaminska i Olga Šober, dok je uloga Neddina ljubavnika Silvija povjerena baritonu Robertu Kolaru. Negativan lik Toni, koji podmeće otvoreni nož u Canijevu ruku, bit će zagrebački bariton Siniša Hapač, gost Armando Puklavec i domaći bariton Mirko Čagljević. Komedijaša Beppa igrat će Sergej Kiselev i Marko Fortunato, a u predstavi sudjeluje Zbor i Orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca te dječji zbor Toretta.

Ova iznimno dramatična opera, s filmskom igrom izvođača, prvi će put biti izvedena u utorak 24. svibnja u 19.30, a reprizno 25., 28., 30. i 31. svibnja.