KRLEŽA U GRADU

Drama 'Michelangelo Buonarroti' prvi premijerni naslov na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama

23.07.2018 u 14:32

Bionic
Reading

Drama Miroslava Krleže “Michelangelo Buonarroti” prvi je premijerni naslov na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, a uoči premijere, koja će se održati 27. srpnja na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu, u dubrovačkoj Festivalskoj palači u ponedjeljak ujutro održana je konferencija za medije

Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić naglasio je iznimnu čast i zadovoljstvo vodstva festivala što je baš “Michelangelo Buonarroti” prvi premijerni naslov na 69. igrama.

“Još u rujnu 2017. procijenili smo kako je na početku ovog ciklusa prirodna suradnja upravo s HNK Ivana pl. Zajca. Rani Krležin ekspresionistički tekst iz 1919. godine činio nam se zanimljivim jer rastvara pitanja odnosa umjetnika i novca, politike i moći. Riječ je o prvom uprizorenju na Igrama. Imamo sjajnu ekipu umjetnika”, izjavio je Božić.

Redatelj Sebastijan Horvat istaknuo je oduševljenje radom s glumcima. "Napravili smo zanimljiv posao, pun kreativnosti i iznenađenja i za mene. Imamo dovoljno vremena napraviti što smo htjeli. Pokušavali smo ući u dijalog s Krležom, s poštovanjem teksta i autora, ali i sa sviješću da Krležine istine iz teksta nisu do kraja zaključene za sva vremena", rekao je Horvat, dodavši kako je bitan odnos publike i predstave.

Predstava je, kako je rekao dramaturg Milan Matthis Marković, bila prilika za bavljenje vremenom u kojem živimo. "Kad je riječ o ranoj Krležinoj fazi stvaranja, to znači ne samo društveno-politički smisao, već i umjetničko-formalni. On je osoba koja je sebe ponovno otkrivao. Za mene je ovo bilo formativno iskustvo", izjavio je Marković.

Naslovnu ulogu igra Rakan Rushaidat koji je rekao kako je, ulazeći u detalje rada redatelja i dramaturga, sve manje bio opterećen svojom ulogom. "Bavimo se Michelangelom kao temom, gdje širimo popis pitanja što je umjetnost i tko je umjetnik. U predstavi smo svi Michelangelo. Zajedništvo mi je olakšalo posao i to su predstave kakve volim raditi", izjavio je Rushaidat.

Autorica glazbe Karmina Šilec napomenula je kako je predstava prilično vođena glazbom, dodavši da su glazbeno-zvučni dramaturški dio počeli graditi prije nekoliko mjeseci. "Odlučili smo se za eklektičan pristup zvuku, koji je bogat i raznolik, a imamo i zbor kao dio izvođačkog tima”, naglasila je Šilec.

Autorski tim uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev (scenografija i video), Belinda Radulović (kostimografija), Karmina Šilec (glazba), Ivana Kalc (pokret), Aleksandar Čavlek (svjetlo) i Saša Predovan (ton).

U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a Michelangela u prvom činu te Redatelja u drugom igraju Rakan Rushaidat (ZKM) i Jerko Marčić (Kazalište Kerempuh). U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji čine dubrovački zboristi.

Premijera predstave “Michelangelo Buonarroti”, rađene u koprodukciji DLJI i HNK Ivana pl. Zajca, održat će se u petak 27. srpnja na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu, a izvedbe će još biti 28., 29., 30. i 31. srpnja.