O NAGRAĐENOM ROMANU

Dragan Velikić: Osjećao sam da će to biti moja najčitanija knjiga

20.01.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Dobitnik NIN-ove književne nagrade, najvažnijeg priznanja te vrste u Srbiji, za ovu godinu je pisac Dragan Velikić za roman ‘Islednik’, koji je u Hrvatskoj objavio Meandar. ‘Islednik’ je od peteročlanog žirija dobio tri glasa (Mihajlo Pantić, Zoran Paunović i Tamara Krstić), za roman Svetislava Basare ‘Anđeo atentata’ glasala je Jasmina Vrbavac, a za roman Vuleta Žurića ‘Republika Ćopić’ Božo Koprivica

‘Kada sam knjigu završio i pročitao prije davanja izdavaču, rekao sam sebi: To je moj ‘Lovac u žitu’. Ne znam je li to moj najbolji roman, ali sam osjećao još ljetos da će biti moja najčitanija knjiga, bez obzira na to hoće li dobiti neku nagradu ili ne. To se dogodi piscu, to je ona jednostavnost do koje je jako komplicirano doći’, izjavio je Dragan Velikić novinarima u Beogradu nakon što je proglašen dobitnikom NIN-ove nagrade za ispovjedni roman ‘Islednik’.

Dragan Velikić rođen je u Beogradu 1953. Diplomirao je opću književnost s teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. bio je urednik izdavačke djelatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od lipnja 2005. do studenog 2009. bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik. Autor je brojnih knjiga, a NIN-ovu nagradu dobio je prvi put 2007. za roman ‘Ruski prozor’.

Za roman ‘Islednik’ dobio je već Vitalovu nagradu ‘Zlatni suncokret’ za najbolje književno ostvarenje u 2015. te nagradu Kočićevo pero 2015.

Velikić je, po riječima člana žirija Zorana Paunovića, uspio ispričati duboko intimnu priču na način koji se tiče svih nas. Roman ‘Islednik’, po mišljenju žirija, odgovara na pitanje što oblikuje čovjeka. Uobičajenu arhetipsku relaciju otac - sin Velikić zamjenjuje preispitivanjem odnosa majke i sina, presudnog i za oblikovanje jedne umjetničke biografije. Na ključno pitanje cjelokupne modernističke književnosti, pitanje identiteta, Velikić u ’Isledniku’ odgovara tematizacijom najrazličitijih mogućih vidova utjecaja, počevši od obiteljske priče, roditeljskih sudbina, preko porijekla, historije, društva, ideologije, umjetnosti, geografskog prostora do enigme genetskog naslijeđa, ostvarujući visok umjetnički domet.