PERFORMATIVNA PREDAVANJA

Doživite politiku osjećaja i ekonomiju ljubavi

18.12.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Platforma k.r.u.z.o.k. organizira seriju predavanja, projekcija, performansa u Zagrebu, i to u utorak 18. prosinca u Pogonu, Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade, i u srijedu 19. prosinca u galeriji Karas

'U nekoliko proteklih desetljeća svjedočili smo kako masovna politika strasti često može biti pokretačka snaga u suvremenom političkom polju. Politika emocija predstavlja srž politike identiteta. Vladari društvenih emocija su ideologije i njihovi instrumenti masovne politike, prvenstveno mediji (Vjeran Katunarić, Politika sjećanja). Naši društveno-emotivni kapaciteti često ograničavaju naše kognitivne horizonte.

Naš interes je dvojak: zanima nas politika osjećaja dominantnog političkog diskursa, što obuhvaća i seksualnost/seksualiziranost ideološkog govora, ali i odnos prema emotivnoj zajednici između dvoje ili više ljudi.'

E-mail otprilike ovog sadržaja poslao je k.r.u.z.o.k. na umjetnica/ka, teoretičara/teoretičarki, kulturnih radnica/ka. Izabrali su prakse/prijedloge koji su na poziv odgovorili s određenim otklonom, ali i one s pomakom u formi, u smislu da se radi o interdisciplinarnim prezentacijama, umjetničkom istraživanju, lecture performansima ili filmskom istraživanju. Njihove gošće i gosti, Biro za melodramska istraživanja (BMR) i Florin Flueras iz Bukurešta te Romana Schmalisch i Robert Schlicht iz Berlina, djeluju na sjecištima kulturalnih praksi, teorije filma i performansa, te je njihovo bavljenje emocijama izraženo u formi, gdje se ne preže od teatralizacije i fikcionalizacije, pored analitičkog i refleksivnog pristupa.Sva predavanja su na Engleskom.

k.r.u.z.o.k. je platforma, usmjerena prvenstveno na razmjenu znanja i komunikaciju u okviru suvremene kulture, umjetnosti i teorije u lokalnom kontekstu, a manje na njenu produkciju i prezentaciju. k.r.u.z.o.k. zajedno s gostima sudionicama/ima prvi put organizira javni program: lecture-performanse, prezentacije, projekcije i diskusije pod zajedničkim nazivom Politike osjećaja / Ekonomije Ljubavi.

Romana Schmalisch i Robert Schlicht

k.r.u.z.o.k. trenutno čine: Irena Borić, Fokus grupa i Slobodne Veze. Više o k.r.u.z.o.k.u na njihovom blogu

Ovaj projekt podržan je od strane Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, a ostvaruje se u suradnji s Galerijom KARAS/HDLU kroz program MEET THE ARTIST i Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade (POGON).

Program događanja:

Utorak, 18. prosinca 2012
, Pogon, Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Kneza Mislava 11/1.kat

18 sati
Nation and Negation
(prezentacija rada u nastajanju Romane Schmalisch i Roberta Schlichta)

Pauza
(uz čaj i kolače)

19.30 sati
Preliminaries
(film 48min + diskusija)
Romana Schmalisch, Robert Schlicht

Druženje
(uz kuhano vino)

Srijeda, 19. prosinca 2012, galerija Karas, Praška 4/ 1.kat

18 sati
Protect Your Heart at Work
(performans / predavanje – lecture performance)
Bureau of Melodramatic Research

Pauza
(uz čaj i kolače)

19 sati
Biosorcery
(performans / predavanje – lecture performance)
Florin Flueras i Alina Popa

Druženje
(uz kuhano vino)