'ONI Samo DOLAZE I odLAZE'

Dokumentarac Borisa Poljaka osvojio prvu nagradu u Oberhausenu

18.05.2017 u 09:14

Bionic
Reading

Između pestotinjak filmova ovogodišnjeg Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, nagrade su osvojila tri hrvatska filma - 'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka u međunarodnom natjecateljskom programu te 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović i manjinska hrvatska koprodukcija 'Dobro utrošeno poslijepodne' Martina Turka u natjecateljskom programu za djecu i mlade.

S prvom nagradom i pet tisuća eura Poljakov dokumentarac o mladim i starim ljudima koji se susreću u rano jutro na popularnoj splitskoj plaži nagradio je žiri Ministarstva za obitelj, djecu, mlade, kulturu i sport savezne države Sjeverne Rajne -Vestfalije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Ocijenio je kako se u tom uratku 'profinjeni dokumentaristički kadrovi prelamaju u ples želje, gubitka, zrelosti, borbe i predanosti, mirnoće i pokreta'. 'To tajno promatranje je usitinu ljudsko, zločesto, puno ljubavi i istine. Jakim kontrastima i preciznim i sjajnim predodžbama film prikazuje sretnu uzaludnost života kod različitih generacija. Život će se nastaviti, od početka do kraja. U moru, vodi, pod suncem, u ovom filmu', stoji u obrazloženju.

Nagrada Mladog žirija i tisuću eura dodijeljeni su kratkometražnom igranom filmu 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović, s obrazloženjem da je riječ o iznimno uvjerljivom djelu, od kamere i glume do zvuka, koje se bavi mnogim mladima važnim pitanjima, te potiče znatiželju i pokazuje koliko su složeni naši odnosi s drugim ljudima.

U istom programu za djecu i mlade promotivnu 'evo' nagradu Dječjeg žirija i tisuću eura osvojila je manjinska hrvatska koprodukcija, igrani film 'Dobro utrošeno poslijepodne' Martina Turka, koji je žiri impresionirao jer pokazuje kako se ispravno ponašati i da su neke stvari u životu važnije od novca.

U svom 63. izdanju Festival u Oberhausenu se održao od 11. do 16. svibnja, okupivši više od 500 filmova iz 58 zemalja te više od tisuću filmskih radnika u popratnom programu.