OD 4. DO 8. VELJAČE

Dođite na Dane slovenske kulture

31.01.2013 u 00:08

Bionic
Reading

Od 4. do 8. veljače u KIC-u i Slovenskom domu u Zagrebu bit će održano niz manifestacija kojima će biti obilježen slovenski kulturni praznik Prešernov dan

Program događanja obuhvaća, uz ostalo, ciklus slovenskog dokumentarnog filma, izložbu slovenskog filmskog plakata 'Dođite u kino!', niz razgovora i tribina te kratki tečaj slovenskog jezika.

Filmovi koji će se prikazivati odaju počast ikonama slovenske kulture poput slavne slikarice Ivane Kobilce, legende slovenske, jugoslavenske, europske i svjetske košarke Ive Daneua, pjesnikinje i glumice Mile Kačič te slovenskog jezikoslovca 20. stoljeća Jože Toporišiča.

Također, bit će prikazani filmovi posvećeni Cerkniškom jezeru i slovenskoj hip-hop sceni.

U sklopu Dana slovenske kulture, kako je najavio veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk, bit će prikazan i film 'Aleksandrinke' koji je 2011. proglašen najboljim dokumentarcem na Festivalu slovenskog filma.

Film prikazuje sudbinu Slovenki koje su na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, suočene s velikim ekonomskim poteškoćama, potražile bolji život u Egiptu.

Naglasivši da se Dani slovenske kulture u Zagrebu organiziraju u povodu obljetnice smrti pjesnika Franca Prešerna (1800.-1849.), Volk je izrazio uvjerenje da će taj događaj svima biti 'interesantan, zanimljiv, poučan i koristan'.

'Slovencima je kultura kao što su Švicarcima banke, Hrvatima more i pomorstvo, što su drugim narodima industrije i bogatstva, zato što Slovenci ništa drugo nisu ni imali, nismo imali ni plemstvo ni kraljeve. Imali smo jezik i kulturu', naglasio je.

Plakati koji će biti izloženi u fotogaleriji KIC u sklopu izložbe 'Dođite u kino!', dio su zbirke Slovenske kinoteke, a autorica koncepcije izložbe je voditeljica muzejskog odjela Kinoteke Metka Dariš

Kao posebnu zanimljivost iz zbirke, Dariš je izdvojila kineski plakat za film 'Kekec' iz 1956., a riječ je o plakatu napravljenom za kinesku turneju kultnog slovenskog filma za mlade, snimljenog po istoimenoj knjizi Josipa Vandota

Također, u sklopu izložbe bit će postavljeni plakati velikog kino-hita 'Kajmak i marmelada' te 'Pijetlova doručka' u kojem glumi Severina, kao i plakat za film 'Temni angeli usode' te nekoliko plakata dizajnerske grupe Novi kolektivizam - sudionika kultnog pokreta Neue Slowenische Kunst.

Među popratnim događanjima ističu se i dvije tribine u KIC-u na kojima će sudjelovati autor filma 'Aleksandrinke' Metod Pevec te bivši košarkaški suigrači Ivo Daneu i Petar Skansi. Tribine će moderirati dopisnik Dela u Zagrebu Dejan Vodovnik.

V.d. ravnateljice KIC-a Gabrijela Krmpotić Kos naglasila je da će prije projekcije filma 'Aleksandrinke', kojoj će prisustvovati i slovenski veleposlanik, nastupiti majka i sin Sidonija i Stin Lebar sa skladbom 'Obiteljske varijacije', koju je posebno za tu prigodu komponirao Tomislav Uhlik

Naglasila je da će u sklopu Dana slovenske kulture biti održan i kratak tečaj slovenskog te dodala da su titlove u filmovima preveli studenti slovenistike na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U slovenskom domu u Masarykovoj održat će se razgovor s 84-godišnjim bivšim baletanom Henrikom Neubauerom na temu 'Balet je moj život'.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja je besplatan, a otvaranje Dana slovenske kulture je u ponedjeljak, u 19 sati u KIC-u kada će biti otvorena i izložba 'Dođite u kino!'.

Dane slovenske kulture organiziraju Veleposlanstvo Republike Slovenije, Savjet slovenske nacionalne manjine, Slovenski dom i Kulturno informativni centar u Zagrebu, Slovenska kinoteka i Centar za slovenski kao drugi/strani jezik u Ljubljani.