SVEČANOST U MIMARI

Dodijeljene nagrade Vladimir Nazor

20.06.2013 u 09:53

  • +4

Dodjela Nagrada Vladimir Nazor

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

Najveća nagrada za umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj, 'Nagrada Vladimir Nazor' dodijeljena je na svečanosti u Zagrebu, a primilo ju je 11 umjetnica i umjetnika u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo, dok Nagrada za životno djelo na području glazbe nije uručena jer ju skladatelj Ivo Malec nije prihvatio

U prepunoj dvorani Muzeja Mimara nagrade je dodijelila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je zajedno s predsjednikom Odbora nagrade akademikom Milivojem Solarom čestitala laureatima, a u ime nagrađenih zahvalio je dobitnik nagrade za životno djelo iz područja književnosti akademik Luko Paljetak.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je da je nagrada Vladimira Nazora, koja se dodjeljuje 54, put na dan smrti toga velikog književnika, dokaz da poštujemo umjetnost, a pokazuje i da postojimo.

Akademik Solar rekao je da umjetnost pomaže ostvarenju dijaloga među različitim kulturama i stajalištima, kao i da bolje razumijemo svijet u kojemu živimo te da ideološki nesporazumi ne prijeđu u obračune kakve smo nedavno imali.

Nagradu za životno djelo, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Hrvatske, dobili su pored književnika Luka Paljetka i akademska kiparica akademkinja Marija Ujević Galetović, filmski snimatelj Ivica Rajković, dramski umjetnik Nenad Šegvić i arhitektica Hildegard Auf-Franić.

Godišnju nagradu, koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja tijekom 2012. godine dobili su književnica Tatjana Gromača za roman 'Božanska dječica', te violončelistica Monika Leskovar za tri koncerta u zagrebačkoj koncertnoj sezoni 2012.

To su cjelovečernji recital s izraelskim pijanistom Itamarom Golanom, 23. siječnja 2012., izvedbu 3. Kammermusik P. Hindemitha s Cantus Ansamblom, 14. svibnja 2012. i izvedbu 1. koncerta za violončelo i orkestar D. Šostakoviča sa Zagrebačkom filharmonijom, 27. rujna 2012.

Također, godišnju nagradu dobili su glumac René Bitorajac za ulogu u filmu 'Ljudožder vegetarijanac', Ivan Marušić Klif za site-specific instalaciju Lambda (Pogon Jedinstvo, Zagreb, 30. ožujka - 06. travnja 2012. i Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula, 13. - 27. travnja 2012); zatim kazališni redatelj Zlatko Sviben za režiju predstave Unterstadt, premijerno izvedenu 5. listopada 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, te arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko za Studentski dom i centar Sveučilišnog Kampusa u Splitu.

Ministarstvo kulture priopćilo je da se 'ugledni skladatelj Ivo Malec, laureat 'Nagrade Vladimir Nazor' za životno djelo u području glazbe, zahvalio na Nagradi, koju iz osobnih razloga nije prihvatio' te da se 'stoga Nagrada ove godine ne uručuje'.

Malec je u izjavi Ministarstvu kulture napisao da je vijest o dodjeli Nagrade za njega bila neočekivana jer mu je dodijeljena 'u životnoj dobi u kojoj bi već odavno i sasvim 'legitimno' mogao biti na drugom svijetu, već iznad svega zato što je ona lišena svakog historiciteta koji bi joj dao neki vjerodostojni smisao'.

"Kako sam duboko uvjeren da nikakva, pa ni najprestižnija nagrada ne može odlučivati o statusu jednog umjetnika - to je po meni upravo obrnuto! - tako mi je i posve strana misao da bi mi taj status vratila ona ista ruka koja mi ga je oduzela. Učiniti to uz pomoć jedne nagrade sigurno nije najsretnija metoda. Razmišljajući vrlo ozbiljno o svemu - jer je u glazbi sve vrlo ozbiljno - i uzevši u obzir sve rečeno, zaključio sam da Nagradu Vladimir Nazor ne mogu ni ne želim primiti', napisao je, između ostalog, Malec.