IDUĆE GODINE PARTNER MAĐARSKA

Dodijeljene nagrade 46. varaždinskih baroknih večeri

05.10.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Katedralni zbor Chorus angelicus, Hrvatski barokni ansambl i solisti te violončelistica Monika Leskovar i španjolski glazbenik Jordi Savall dobitnici su nagrada 46. varaždinskih baroknih večeri

Dodjelom nagrada u salonu varaždinske Gradske vijećnice te koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu i Varaždinskoga komornog orkestra u katedrali, završene su 46. varaždinske barokne večeri, kojima je zemlja partner bila Španjolska, a u Varaždinu, Trakošćanu i još devet gradova i mjesta na sjeveru Hrvatske od 23. rujna izvedeno je 25 koncerata.

Nagradu 'Ivan Lukačić' za najviši izvođački domet ansambla dobili su izvođači 'Muke po Ivanu' Johanna Sebastiana Bacha. To su Katedralni zbor 'Chorus angelicus', Hrvatski barokni ansambl, violinistica Laura Vadjon, tenor Hugo Hymas, sopran Ivana Lazar, alt Martina Borse, tenor Dejan Maksimilijan Vrbančić, bas-bariton Krešimir Stražanac i bas-bariton Matija Meić s dirigentom Anđelkom Igrecom.

Dobitnici dviju nagrada 'Jurica Murai' za najbolju interpretaciju su violončelistica Monika Leskovar te španjolski glazbenik Jordi Savall, koji je održao koncert na violi da gamba.

O najboljima je odlučivao žiri u kojem su bili njegova predsjednica, muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber te profesori varaždinske Glazbene škole Nataša Maričić i Predrag Šantek.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić na završnoj je svečanosti rekao da je priprema i izvedba 'Muke po Ivanu' bila veliki podvig, a umjetnici iz Španjolske pokazali su kvalitetu muziciranja na svjetskoj razini.

'Bit će to teško nadmašiti. Svake godine je druga država, svake godine to su druge osobnosti i posebnosti, ali vjerujem da ćemo ponovno na visokom nivou organizirati festival', rekao je Bobić i podsjetio da će iduće godine zemlja partner biti Mađarska.

Vrlo zadovoljan ovogodišnjim festivalom bio je i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Naglasio je da su Varaždinske barokne večeri i prema struci i prema publici ispunile sva očekivanja te da je 'Španjolska dala do sada najjači začin festivalu'.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Eduardo Aznar Campos primio je pohvale za osobit osobni angažman u dovođenju vrhunskih španjolskih glazbenika u Varaždin, a on je u njihovo ime zahvalio Varaždincima 'na atmosferi u prekrasnom baroknom gradu koje će se rado sjećati'.

Na svečanosti je predstavljen i novi nosač zvuka 'Jurica Murai kao čembalist u komornim sastavima', izašao u nakladi varaždinske udruge 'Aulos'.

Pokroviteljica Varaždinskih baroknih večeri bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.