VLASTA ŽANIĆ I GORAN ŠKOFIĆ

Dodijeljena dva Grand Prixa 51. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti

15.07.2016 u 22:51

Bionic
Reading

Odbor za dodjele nagrada 51. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti dodijelio je dvije jednakovrijedne nagrade Grand Prix - Vlasti Žanić za performans Pravo glasa i Goranu Škofiću za eksperimentalni film, videoinstalaciju Na plaži, objavljeno je u četvrtak u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, u kojem se na temu Izazovi humanizma održava Salon proteklih mjesec dana

Grand prix Vlasti Žanić za performans, Goranu Škofiću za dokumentarno-igrani film

Nagrađeni peformans Vlaste Žanić, koji je bio izveden na otvorenju Salona, ukazuje na nužnost supostojanja i prihvaćanja različitosti, davanja podrške drugačijima, slabijima, manjima i diskriminiranima.

Kakofonijom i disparatizmom radijskih glasova u galerijski prostor umjetnica je s petnaestak izvođača koji su se kretali u prostoru uvela glasove Drugih, svih onih koji možda ili pak zasigurno ovog trenutka nemaju pravo na vlastitu istinu, stoji u obrazloženju žirija.

Dvadesetominutni eksperimentalno-igrani film Gorana Škofića dokumentira more i plažu, asocira na hermetičnost suvremenoga društva i međuljudskih odnosa te priziva realnu sliku izbjegličke krize.

Performativnom uporabom tijela u kombinaciji s fotografijom, filmom, videom i multimedijalnim instalacijama Škofić istražuje društvenu kontrolu, manipulaciju i apsurde svakodnevice, ističe se u obrazloženju.

O dobitnicima Grand Prixa odlučivao je žiri u kojemu su bili Vlasta Delimar, Suzana Marjanić, Marijana Stanić, Janka Vukmir i Josip Zanki.

MSU nagrada Grguru Akrapu

Stručno vijeće Muzeja za suvremenu umjetnost dodijelilo je MSU nagradu Grguru Akrapu za rad Promatračnica (ulje i enkaustika na platnu), koji se temelji na suvremenom iskustvu kontrole i voajerizma u ime institucija. Nagrada mladom umjetniku je samostalna izložba u MSU galeriji 2019., tijekom sljedećega Zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ustvrdila je kako je Akrap tim djelom, kao i dosadašnjim radovima, pokazao individualni pristup mediju slikarstva. Autor asocijativno djeluje na doživljaj promatrača samo jednim, minimalnim, ali sugestivnim motivom - drvenom promatračnicom kao simbolom kontrole, nadzora ili voajerizma dok gustim, zagasitim namazima boje raslojava teksturu slikarske površine prizivajući osjećaj beznađa i bezizlaznosti, ocijenila je.

Nagrada Galerije Kranjčar, odnosno samostalna izložba u toj galeriji iduće godine, pripala je Damiru Stojniću za rad LIE/BE, autorov komentar recentnog problema s izbjeglicama iz Sirije, koji je rezultirao ksenofobnim postavljanjem bodljikave žice.

Rad Damira Stojnića na začudno se čitljiv, sažet, vizualno kultiviran način uklapa u osnovnu temu ovogodišnjeg Salona. Autor numerološko-verbalne kodove s humanističkim porukama ugrađuje u zlokoban ikonografski predložak dojmljivo se referirajući na proturječja suvremenog svijeta, napominje se u obrazloženju, koje je pročitao Vanja Babić, koji je uz Đorđa Jandrića i Mladena Lučića bio u umjetničkom kolegiju što je dodijelio nagradu.

Četrdesetak radova 51. Salona u Domu hrvatskih likovnih umjetnika do 17. srpnja

Nagrade 51. Salona dodijeljene su u konkurenciji od četrdesetak vizualnih umjetnika koji kritički obrađuju temu humanizma u vrijeme društveno-političkih previranja i migrantske krize, a koji su odabrani na temelju natječaja i po pozivu kustosica.

Njihovi radovi moći će se razgledati do 17. srpnja, u proteklih je mjesec dana održan i bogat popratni program, a u večeri dodjele nagrade priređene su promocije ovogodišnjeg kataloga Salona i knjige Anđelka Mrkonjića Alta i mira te projekcija filma Đokica čita protomatrixcrtopisne pjesme.

Zagrebački salon održava se od 1966. u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) te Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA).