ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Dmitrij Kitajenko i Monika Leskovar za početak sezone

24.09.2012 u 11:16

Bionic
Reading

U četvrtak, 27. rujna, s početkom u 19,30 sati, u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije ugledni maestro svjetskog glasa Dmitrij Kitajenko, uz solističku pratnju ponajbolje hrvatske violončelistice Monike Leskovar povest će članove Zagrebačke filharmonije u novu sezonu u kojoj nas očekuje niz sjajnih solista i velikih izvedbi

Prvi koncert sezone 2012/2013. Zagrebačke filharmonije uistinu će biti najljepši glazbeni uvod u bezbroj glazbenih doživljaja koji nas očekuju u Crvenom, Bijelom i Plavom ciklusu. Ciklus Točka-Točka-Pika ostvaren suradnjom Slovenske, Beogradske i Zagrebačke filharmonije nastavlja se i u dolazećoj sezoni, a Filmski ciklus imat će svoju 'praizvedbu' i predstaviti Zagrebačku filharmoniju u novom ruhu.

Znanjem i lakoćom, dirigentskim iskustvom te svojim istančanim smislom za uhu ugodno i srcu blisko, maestro Dmitrij Kitajenko u četvrtak će voditi orkestar Zagrebačke filharmonije kroz glazbena djela koja pripadaju samom vrhu hrvatske i svjetske glazbene umjetnosti. 'Hommage a Sorkočević' glazbena je posveta Borisa Papandopula svom skladateljskom prethodniku. Djela hrvatskih skladatelja svojom su kvalitetom odavno zaslužila stalno mjesto u glazbenim repertoarima te ih Zagrebačka filharmonija uvijek s ponosom i posebnom naklonošću izvodi. U nastavku koncerta publika će uživati u 'Manfred-simfoniji' P. I. Čajkovskog čija je glazba prepoznatljiva po strastvenim melodijama te će se sjajno uklopiti u vatrene tonove Crvenog ciklusa.

Monika Leskovar svoj će solistički nastup imati u izvedbi Šostakovičevog '1. koncerta za violončelo i orkestar'. Djelo je inicijalno napisano za vrsnog ruskog violončelista Mstislava Rostropoviča na čijim se majstorskim tečajevima usavršavala i Monika Leskovar. Naša ponajbolja violončelistica odavno je dokazala da sa velikom strašću i virtuoznošću odolijeva i najzahtjevnijim glazbenim izazovima te će u četvrtak zagrebačka publika imati priliku provjeriti je li Monika nadomak dostizanju čak i svog slavnog učitelja Rostropoviča.