U GALERIJI FORUM

Djela iz grafičkih atelijera Joana Miroa

16.07.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Želja slavnog katalonskog umjetnika Joana Miroa da njegovi atelieri u Palmi de Mallorci nakon njegove smrti služe umjetnicima i umjetnosti ostvarena je prije dvadeset godina - tada su oni otvoreni grafičkim umjetnicima i u njima je nastao niz djela, od kojih se dio predstavlja na izložbi u zagrebačkoj Galeriji Forum, od 17. srpnja do 30. kolovoza

Izložba kronološki predstavlja kako se na radionicama stvaralo, od Wolfa Vostella kao jednog od prvih koji je u njima sudjelovao do Antonia Miralde kao jednog od posljednjih, a izloženi su i radovi kojima je polazište sam Miro, grad Palma de Mallorca ili sami otok, rekla je kustosica izložbe i ravnateljica Fondacije Pilar i Joan Miro, Elvira Camara na današnjoj konferenciji za novinare

Miro nije smatrao da je umjetnost nešto što treba čuvati za sebe, a darovavši svoje ateliere gradu pronašao je način da ju podijeli s ostalima, napomenula je Camara, pozvavši hrvatske umjetnike da se prijave na radionice u Palmi. Zaklada i radionice otvorene su svim umjetnicima bez obzira na dob ili nacionalnost, postoje nagrade i stipendije, a jedini je kriterij kvaliteta njihova rada koju ocjenjuje žiri, istaknula je.

Za predstavljanje Miroovih grafičkih atelijera izabrani su radovi Wolfa Vostella, Waynea Crothersa, Democracie, Antonia Miralde te Patricie Gomez i Marie Jesus Gonzalez. Predstavljen je i stvaralački postupak nastanka grafičkog lista broj 9 iz Miroove serije 'Els gossos' (Psi).

Antun Maračić, voditelj Galerije Forum, rekao je kako se tom izložbom obilježava 20 godina postojanja tih grafičkih radionica, koje su od otvorenja ugostile brojne španjolske i inozemne autore, već afirmirane i mlade talente.

Ista je izložba, u organizaciji Fondacije Pilar i Joan Miro te Instituta balearskih studija, prvi put predstavljena prošle godine u Galeriji Kresija u Ljubljani, u povodu održavanja Međunarodnog biennala grafčke umjetnosti i od tada je obišla Beč, Bratislavu, Prag i Sofiju, napomenuo je.

Ravnatelj KIC-a Emil Matešić podsjetio je na veze Galerije Forum i proslavljenog umjetnika još od sedamdesetih kada je tamo bila postavljena njegova izložba. Galerija Forum u to je doba imala važnu ulogu u likovnom svijetu Zagreba, Hrvatske i šire, a danas ima još intenzivniji i važniji utjecaj jer nastoji pokazati umjetnike u novom svjetlu, ocijenio je.

Joan Miro (1893.-1983.) rodio se u Barceloni, a 1956. seli na Mallorcu, na imanje Son Abrines gdje je osnovao svoj prvi slikarski atelijer. Nekoliko godina poslije, 1959., kupio je imanje Son Boter, gdje je, uz kiparski atelijer, pokrenuo i radionicu litografije i grafike. Nakon što su njegovi atelijeri darovani gradu, Miroova udovica donirala je četrdesetak djela za dražbu kako bi se mogla izgraditi zgrada Zaklade u kojoj se čuvaju i prikazuju njegova djela.