INTERVJU: OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

Divlji zapad na ulicama Splita

14.06.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Književnica Olja Savičević Ivančević u ovogodišnjem je finalu književne nagrade roman@tportal.hr sa svojim romanom 'Adio kauboju' (Algoritam)

Za debitantski roman 'Adio kauboju' Olja Savičević Ivančević dobila je najviše reakcija čitatelja generacijski bliskih glavnoj junakinji romana, Ruzinavoj. Komentari su išli dotle da su autorici čitatelji kazali: 'Zar si nam baš sve morala tako jasno reći!'

Roman koji se otvara grafitom 'Stranče, ovdje te zakon ne štiti', autentičnim natpisom iz splitskog predgrađa, uvod je u probleme koje 'Adio kauboju' otvara – od nesnošljivosti i mržnje usmjerene prema drugome i drugačijem, do posljedica koje je rat ostavio na živote generacije današnjih tridesetogodišnjaka i njihovih intimnih tragedija.

Slučaj je htio da smo intervju s Oljom Savičević Ivančević radili u Splitu na dan održavanja prvog Gay Pridea u tom gradu. Dočekali su nas grafiti još direktnijeg i okrutnijeg sadržaja, usmjereni protiv gej populacije i nacionalnih manjina, grad pun interventne policije i prosvjednika koji su kamenjem, raznim predmetima, pa i sadnicama oleandra, koje su netom iščupali iz zemlje na splitskoj Rivi, gađali sudionike Pridea. Dočekala nas je i autorica, koja se dan ranije vratila s jednomjesečne stipendije u Istanbulu, sva u nevjerici zbog toga što se događa u njenom gradu. Što o svom gradu, fikcionalnom i ovom u kojem živi, ima za reći spisateljica koja ga voli, no vidi ga drukčijim od Splita iz pjesama estradnjaka, pogledajte u intervjuu.