MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Deset tisuća posjetitelja obišlo Guercina u MUO

03.12.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Nepunih pet tjedana od otvorenja deset tisuća posjetitelja obišlo je izložbu 'Guercino: Svjetlo baroka' u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), a prodano je i više od stotinu izložbenih kataloga čiji je prihod namijenjen stradalima u ovogodišnjim poplavama u županjskoj Posavini

Humanitarni aspekt zasigurno je potaknuo posjetitelje da kupuju kataloge jer je broj prodanih primjeraka veći od uobičajenog u tom vremenskom razdoblju, rekla je Vesna Ledić, pomoćnica ravnatelja, voditeljica Odjela za marketing i PR Muzeja. Vjerujem da ćemo sakupiti i više nego što je potrebno za nabavu setova tanjura i pribora za jelo za 105 obitelji sela Đurići, jer su ljudi u kutiju Crvenog križa ostavljali i više od osamdeset kuna koliko košta katalog, dodala je.

U Muzeju je u srijedu desettisućitom posjetitelju, umirovljenom krojačkom obrtniku Mirku Bijeliću iz Zagreba, uručena 'Guercinova torba' sa suvenirima vezanima uz izložbu, od rokovnika i magneta do majice, a da je dar stigao u prave ruke potvrdio je sam dobitnik koji je, primajući ga, rekao kako redovito posjećuje taj muzej i da dobro pamti tamošnje izložbe Rembradtovih grafika te srebra i zlata iz zbirke Thyssen-Bornemisza.

Izložba talijanskog baroknog slikara Guercina, s 35 djela među kojima se ističu oltarne pale i freske prenesene na platno, bit će otvorena do kraja siječnja, a ako se nastavi dosadašnji trend mogla bi doseći posjećenost prošlogodišnje izložbe Caravaggiove 'Večere u Emausu' u MUO, koju je vidjelo više od 25 tisuća ljudi.

Guercinova izložba kronološki predstavlja umjetnički put i razvoj umjetnika koji je bitno odredio slikarstvo svog doba, od prvih narudžbi za opremu samostanske crkve Spirito Santo i župne crkve Renazzo u Centu do kasnih djela iz bolonjske faze, a pripremljen je i bogati popratni program u okviru kojega će, među ostalim, 4. prosinca predavanje održati Sanja Cvetnić

Ta redovita profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta govorit će na temu 'Guercino: sve žene jednoga neženje - heroine, svetice, proročice', s obzirom na to da je Guercino - Giovanni Francesco Barbieri (1591. – 1666.) u svom opusu veliku pozornost davao povijesnim i literarnim heroinama, najčešće mučenima ljubavlju ili požudom, a tu su mladenačke Sibile u proročanskom nadahnuću, majčinski nježne Bogorodice, zanesene svetice i mučenice pokore.

Na predavanju će biti riječi o tome tko su bili modeli za ženske aktove, kakva je tada bila praksa kod slikanja nagih ženskih tijela i koja je uloga ikonografskih junakinja kao modela i naručiteljica slika, a tom prigodom izložit će se dosad nepoznata slika 'Perzijska sibila', prema Guercinu, iz privatne zbirke u Zagrebu.