ALTERNATIVNI VODIČ

Der Spiegel o Zagrebu: Najdosadniji grad u Europi

12.10.2017 u 12:47

Bionic
Reading

Ugledni njemački tjednik Der Spiegel na svojem je internetskom izdanju u četvrtak objavio alternativni turistički vodič kroz Zagreb. Novinarka Anne Haeming u njemu upotrebljava izraze poput 'najdosadniji grad u Europi' te tvrdi kako je najbolja stvar u Zagrebu – autocesta prema moru

Motivirana činjenicom da je Zagreb svrstan u kategoriju 'najbolje u Europi' popularnog vodiča Lonely Planet, autorica se upućuje u alternativno istraživanje glavnog hrvatskog grada. No za razliku od jadranskih otoka, za koje tvrdi da ih 'posjećuje pola Prenzlauer Berga' (dio Berlina popularan među ljubiteljima alternativne kulture), Zagreb je prema autorici zapeo u starom svijetu. U njemu je himna 'Ordinary World' Duran Durana, benda čiji je nastup na Šalati bio središnji ljetni koncert, a koji se čuje i u najudaljenijem kutku grada, piše Anne Haeming za Der Spiegel

  • +54
Znamenitosti i događanja u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Autoricu teksta središte Zagreba, s trgom usred pješačke zone, ponajviše podsjeća na njemačke gradove Rostock ili Bochum, uz dodatak u vidu 'najveće gustoće ljekarni, sladoledara i frizerskih salona na kontinentu'. Stoga se odlučuje istražiti grad iz nesvakidašnje perspektive – po njegovim rubovima. Kako se biciklom u Zagrebu možete voziti samo polagano, prašnjavim se tramvajem provozala preko Save, u Novi Zagreb, te je uživala u prizorima tzv. brutalističkih zgrada.

Umjetna jezera Bundek i Jarun, gdje je razina vode toliko niska da se u vodi formiraju bregovi umjetnog šljunka, nisu ostavila toliko dobar dojam na autoricu. Baš kao ni buvljak Hrelić, koji opisuje kao mjesto na kojem ljudi prodaju 'stvari koje vas tjeraju na sram'. Nešto je više blagonaklona prema Muzeju suvremene umjetnosti, u kojemu je uživala u stalnom postavu i izložbi Ivana Kožarića, no temeljem činjenice da tijekom tri sata boravka u muzeju nije srela nikoga zaključuje da je umjetnost ovdje – luksuz.

  • +30
Zagreb Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Što se ostalih pozitivnih dojmova tiče, Haeming hvali pješački izlet na Sljeme i pogled na Zagreb, sviđa joj se kafić Krivi put, skriveni Art park u centru grada, palačinke za tri eura i rakija dostupna u svakom supermarketu. No najbolja stvar u vezi sa Zagrebom jest autocesta do obale i činjenica da ste za sat i pol u Rijeci, europskoj prijestolnici kulture 2020., u kojoj se možete kupati s pogledom na brodogradilište i kontejnersku luku.