pokretač osobne i društvene promjene

Darujemo vam knjigu 'Sinovi, kćeri', novi roman Ivane Bodrožić, nagrađivane autorice 'Hotela Zagorje'

  • Autor: L.P./Promo
  • Zadnja izmjena 06.11.2020 11:53
  • Objavljeno 28.10.2020 u 14:06
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Tragom vrhunskih djela poput „Srednjeg spola“ Jeffreyja Eugenidesa ili romana Margaret Atwood, snaga romana „Sinovi, kćeri“ u istinskoj je književnosti da potisnuto u nama preoblikuje i učini ga pokretačem osobne i društvene promjene

Novi roman „Sinovi, kćeri“ Ivane Bodrožić donosi nam priču o zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz tri perspektive.

Kći koja nakon nesreće ostaje nepokretna, bez mogućnosti govora, prikovana za bolnički krevet, može samo pomicati zjenice. Fizički sputana i svjesna sebe osuđena je na prisjećanje. Sin, zarobljen u tijelu koje ne osjeća svojim, u dodijeljenoj ulozi koja mu je od prve svijesti o sebi strana, prisiljen je izdržati nerazumijevanje i najgora iživljavanja okoline kako bi mogao biti ono što jest. Majka nosi teret generacija, izobličena nasilnim patrijarhatom, odrasta uz zabrane i opomene, s lekcijom kako nikada nije dovoljno dobra u svijetu u kojem nema prostora za njezine želje i htijenja. Ulančani su u jednu priču u kojoj svatko dobiva pravo na svoju istinu, svoju bol i želju da preživi; djeca koja pate za roditeljskom potvrdom, sinovi i kćeri koji žude za prihvaćanjem društva, roditelji oblikovani strahom koji zatim istim teško povrjeđuju svoju djecu.

Ovaj roman ukazuje na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti, te posredstvom empatije, kao najvažnijim rekvizitom, razbija okove i otključava naše živote, zapretene obiteljske odnose i zabranjene ljubavi. Sve što nam je bilo strano i nepoznato u virtuozno napisanoj prozi Ivane Bodrožić, koja spaja spisateljsko umijeće i brigu za društvo u kojem živimo, počinjemo osjećati bliskim, svojim i poznatim.

Ova je knjiga već svojim elegantnim i jednostavnim dizajnom, u kojem je svaki detalj pomno odabran, posebna i osobita pojava na policama naših knjižara. Za knjigu je pričvršćena dugačka crna vrpca na kojoj je autorica ispisala ispriku umjesto uobičajene zahvale, a koja se može i prerezati prije čitanja da postane klasičan straničnik. Ostatak vrpce može se primjerice koristiti za zamatanje darova, kao poseban straničnik ili pak u neke druge kreativne svrhe. Vrpca dolazi omotana oko knjige, a razmotavajući je otkrivamo ilustracije na prednjim i stražnjim koricama i saznajemo zašto je autorica napisala baš ispriku svim svojim čitateljima.

Svaka knjiga Ivane Bodrožić događaj je za našu književnost, a njen novi roman 'Sinovi, kćeri' bio bi novost bilo gdje na svijetu; tamo gdje piše zabranjeno, na mjestima koja se zaobilaze, Ivana tek počinje pisati i ide do kraja, do tajnih, najintimnijih kutaka, do zaključanog srca svih stvari i to radi s iznimnom lakoćom i ozbiljnošću. Po zahvatu epski, u načinu lirski, poetičan i polemičan, 'Sinovi, kćeri' roman je o nama: kćerima i sinovima, onaj koji će se čitati, o kojem će se pisati i pričati – još dugo.“

– Olja Savičević Ivančević

„Tema ovog kompleksnog romana je što nam i kako nameće tijelo, spol s kojim se rađamo, tijelo koje se može pretvoriti u kavez koji društvo gradi oko nečijeg identiteta. Roman posvećen neslobodi i cijeni koju osoba plaća kad se odluči za slobodu – o visokoj cijeni drugosti – autorica ispisuje s nijansiranim psihološkim uvidom i senzibilnošću ozbiljne spisateljice.“

– Slavenka Drakulić

Uz akciju Ususret Interliberu knjigu možete kupiti s popustom u online knjižari Hermes naklade. Knjiga je dostupna i u svim knjižarama u Hrvatskoj.

Ivana Bodrožić spisateljica je i pjesnikinja rođena u Vukovaru 1982. godine. Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Već je njezina prva zbirka poezije „Prvi korak u tamu“, objavljena 2005. godine, bila zapažena i nagrađena osvojivši nagrade Goran za mlade pjesnike na Goranovom proljeću i Kvirin Matice hrvatske, za najboljeg pjesnika/pjesnikinju do trideset pet godina, te je prevedena na španjolski jezik. Roman „Hotel Zagorje“, objavljen 2010. godine, također je ovjenčan brojnim nagradama: Josip i Ivan Kozarac, Kočićevo pero, Kiklop (najbolje prozno djelo u 2010. godini), Prix Ulysse (za najbolji debitantski roman s područja Mediterana). Kritički hvaljen i čitan „Hotel Zagorje“ postao je jedan od nezaobilaznih naslova i uspješnica novije hrvatske književnosti, a objavljen je na jedanaest svjetskih jezika. Prema motivima romana nastala je istoimena predstava – autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić – izvedena ove godine u Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Svoju drugu zbirku pjesama „Prijelaz za divlje životinje“ objavila je 2012. godine, a 2014. izlazi joj zbirka kratkih priča „100% pamuk“, za koju je dobila nagradu Edo Budiša za najbolju zbirku priča (objavljenu na području s kojeg nije potreban prijevod) autora do trideset pet godina. Roman „Rupa“, objavljen 2016. godine, proglašen je najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije po izboru čitatelja (Nagrada Balkan Noir za 2017.), a njegovo se američko izdanje očekuje u proljeće 2021. godine. Zapažena zbirka pjesama „In a sentimental mood“ izlazi 2017. godine, a prvi naslov za djecu, slikovnica „Klara Čudastvara“ 2019. godine.

Djela su joj prevedena na engleski, njemački, francuski, češki, danski, mađarski, makedonski, slovenski, španjolski, talijanski jezik.

Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Ivana Bodrožić

Ivana Bodrožić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Siniša Sunara

Novi naslov Ivane Bodrožić „Sinovi, kćeri“ objavljuje Corto Literary u imprintu Hermes, dostupan je s popustom u akciji Ususret Interliberu u online knjižari Hermes naklade, a možete ga pronaći i u svim knjižarama u Hrvatskoj.

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka romana „Sinovi, kćeri“ Ivane Bodrožić. Dobitnici su Mario Planinić i Iva Ivanković.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Više o knjizi na www.hermes-naklada.com.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!