NEDJELJOM U 2

Darko Rundek: 'U 90-tima su se pojavile ljudske osobine za koje sam se nadao da ne postoje'

10.12.2017 u 16:48

Bionic
Reading

Gost emisije 'Nedjeljom u dva' bio je pjesnik i glazbenik Darko Rundek koji je progovorio o glazbi, životu u Francuskoj, kako je 1993. na 83-metarskom brodu uređivao radioprogram, o čemu govore 'uže i gan' u pjesmi 'Šal od svile' i kako je živjeti u skladu s prirodom

Aleksandar Stanković ugostio je u svojoj emisiji 'Nedjeljom u 2' na HRT-u Darka Rundeka, cijenjenog umjetnika koji je u svojoj bogatoj karijeri radio kao pjevač, gitarist, autor i skladatelj. Svoje je glazbenu karijeru započeo 70-tih godina u vrijeme kada je završio režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu i režirao nekoliko kazališnih i radio drama, a uskoro osniva i čuveni bend Haustor.

Nakon gašenja benda, 1991. godine odlazi u Pariz gdje uglavnom radi glazbu za kazališne drame, a šest godina kasnije vraća se na hrvatsku scenu s 'Apokalipsom' na kojem je sudjelovalo 30-tak glazbenika. Poslije drugog albuma 'U širokom svijetu', u Francuskoj počinje raditi i snimati 'Ruke' s nekoliko glazbenika, što je kasnije rezultiralo projektom Rundek Cargo Orkestar.

Njegove se pjesme i dan danas pjevaju, a osvojio je i Zlatnu Arenu za glazbu na filmu 'Generacija 68' Nenada Puhovskog.

Rundek je u emisiji progovorio o karijeri, životu u Francuskoj, ali i zaštiti prirode, a odmah na početku emisije obrazložio je zašto je danas, u 62. godini, 'slobodniji nego prije'.

  • +14
Darko Rundek Cargo Trio Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

'Kad čovjek stari, s vremenom se dio nagonskih energija mijenja i manji je kaos poticaja koji nas izluđuju. Sloboda ne znači mogućnost provođenja svoje volje. Kad prekineš lance, dočekaju te neki novi lanci. Sloboda ima veze s tim da je čovjek spreman prepustiti svoju osobnu volju i ego i ostaviti prostora drugoj energiji i logici. Staviti se u službu nečeg većeg - znači biti slobodan', izjavio je Rundek.

'Što je čovjek stariji, sve je svjesniji smrti - ona je realnost koja se približava. Svijest o smrti stavlja čovjeka pred pitanje - što stvarno jesam?, i pomaže čovjeku da se riješi onog što nije. Smrt je u tom smislu veliki pomoćnik slobode', dodao je.

Govoreći o novom valu, Rundek je kazao kako je to bilo lijepo vrijeme. 'Trenuci druženja i inspiracije, osjećaj da smo u centru svijeta, a ne periferija. S druge strane, važno je bilo što smo imali podršku Centra za kulturnu djelatnost omladine i Duška Ljuštine. Radilo se o maloj kulturnoj revoluciji', rekao je.

Darko Rundek s izvedbom Apocalypso Now Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

O Branimiru Štuliću rekao je kako je bio jedan od heroja i genijalac koji je u roku od dva tjedna od dečka s gitarom postao vitez i mitski Johnny. Devedesete pamti kao godine u kojima su se 'pojavile ljudske osobine za koje se nadao da ne postoje'.

'Ja sam nježna umjetnička duša i to je za mene bilo bolno. Perspektiva javnog dobra i naivnost u službi nečem većem u tom je periodu pogažena', dodao je Rundek koji to doba pamti kao razdoblje početka kapitalizma i ljudske pohlepe.

U emisiji je Rundek govorio i o životu u Francuskoj, kako je 1993. na 83-metarskom ledolomcu uređivao radioprogram, o čemu govore 'uže i gan' u pjesmi 'Šal od svile', i kako je živjeti u skladu s prirodom.

Nedjeljom u 2 - Darko Rundek Autor: YouTube