OTVARANJE U SISKU

Dani europske baštine

10.09.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Ovogodišnji Dani europske baštine obilježavaju se od 20. rujna do 5. listopada diljem Hrvatske, a bogat program događanja počet će u Sisku manifestacijom 'Dani industrijske baštine grada Siska', izvijestila je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture

U organizaciji Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine, Gradskog muzeja Sisak i Gradske galerije Striegl, 'Dani industrijske baštine grada Siska' imaju za cilj građane toga grada upoznati s mogućnostima kvalitetnoga korištenja njegove industrijske baštine kao razvojnoga potencijala.

Iznimni povijesni i kulturni resursi koji su obilježili povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjega vremena bit će predstavljeni i izložbom 'Industrijska baština grada Siska' autora Vlatka Čakširana, a u bivšem Institutu Željezare Sisak (danas tvrtki Applied ceramics d.o.o.) održat će se projekcija dokumentarnoga filma režisera Gorana Devića 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka'

U sklopu manifestacije bit će organizirana izložba Marijana Crtalića 'Nevidljivi Sisak'.

Riječ je o radu koji u formi digitalnog arhiva predstavlja Crtalićeve istraživačko-umjetničke projekte koji problematiziraju pitanje Željezare Sisak u različitim i složenim društvenim kontekstima njezina djelovanja 'nekad' i 'sad'.

Kritičko umjetničko viđenje suvremenoga Siska ponudit će ambijentalna instalacija Gorana Nježića 'Čemu trud', četiri slikarska platna i videorad pod nazivom 'Mulj'. U sklopu projekta 'Tvornica baštine Željezara Sisak' održat će se i konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak.

Drugi programski dio, koji se održava pod nazivom 'Interpolacije', obuhvatit će segmente projekta koji se odnose na javnu prezentaciju aktivnosti konzervatorsko-restauratorske radionice u Parku skulptura Željezare Sisak te aktivnosti u lokalnoj zajednici i javnom prostoru grada putem radionica, edukacije, kustoskih programa, umjetničkih programa u svrhu valorizacije i kontekstualizacije kulturne baštine bivše tvornice Željezare Sisak, ali i prezentacije i poticanja suvremene umjetničke produkcije.

Uz brojna predavanja na teme poput 'Željezara Sisak – nezaobilazan igrač na političkoj sceni grada i države' 'Ima li baština (socijalizma) budućnost? – primjer Parka skulptura Željezare Sisak', ili 'Industrijsko naslijeđe kao prostori instalacija', u Gradskom muzeju Sisak bit će održan i okrugli stol vezan uz sudbinu industrijske baštine grada Siska te formiranje Društva prijatelja industrijske baštine grada Siska – 'Industriopolis'

U sklopu Dana europske baštine bit će organiziran i obilazak sela graditeljske baštine Krapje, gdje će se održati manifestacija '19. godinu s vama u Krapju'. Program obuhvaća i obilazak projekta obnove graditeljske baštine Turopolja, u sklopu kojega će biti otvorena izložba 'Obnovljena graditeljska baština u vremenu od 1996. do 2013.' u Muzeju Turopolja te otvorena obnovljena kurija Bedeković u Donjoj Lomnici.

U planu je i čitav niz prezentacija obnovljenih gradskih pročelja i arheoloških lokaliteta te rada konzervatorskih odjela u Puli, Rogovu (Općina Sveti Filip i Jakov), Krapini, Požegi, Trogiru, Imotskome, Varaždinu, Osijeku, Vukovaru, Karlovcu, Bjelovaru, Dubrovniku, Gospiću i Splitu.

U Zagrebu će biti organizirano predstavljanje knjige 'Hrvatsko tradicijsko graditeljstvo' Zdravka Živkovića, a 24. rujna u Muzeju za umjetnost i obrt bit će dodijeljena Nagrada Vicko Andrić, za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj.

U povodu Dana europske baštine Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske od 23. do 25. rujna organizira program stručnih vodstva pod nazivom 'Arhitektura s potpisom', a zagrebačka Galerija Klovićevi dvori u programu će desetu godinu zaredom sudjelovati s programom za djecu 'Artionica'