IZLOŽBA U MIMARI

Damir Vrdoljak Mandeta u Zagrebu vezao svoje brodove

22.10.2013 u 12:06

  • +11

Izložba Damira Vrdoljaka Mandete u Mimari

Izvor: Promo fotografije / Autor: Muzej Mimara

Bionic
Reading

Izložba Patina očevine Damira Vrdoljaka Mandete otvara se u utorak 22. 10. 2013. u 19 sati u Muzeju Mimara.

Umjetnik nakon rodnog Splita, Dubrovnika i Beograda predstavlja zagrebačkoj publici svoj rad u vidu 25 izložaka skulptura brodova.
Mandeta se skulpturom bavi već dvadeset godina, a svoje je radove počeo izlagati prije dvije godine. Prva izložbe koja je krenula iz Zavičajnog muzeja u Zlarinu nosila je naslov „Galerija brodici“ . Zatim je slijedila izložba „Savršeni snovi“ predstavljena u Alliance Française de Split u Splitu. Autor je rođen 1957. godine i cijeli život „živi more“ koje je glavna tema njegovog djelovanja.

Inspiraciju za umjetničko stvaranje Mandeta pronalazi u moru koje ga definira od rođenja, kao ishodište karijere putopisca i novinara, kao kormilo tijekom njegovih krstarenja i sportskog jedriličarstva.

Šira javnost velikodušno je prihvatila njegov rad jer su oblikovane brodice osobito privlačne oku i srcu promatrača. Stručna javnost ovaj puta izražava svoj stav kroz tekst predgovora katalogu izložbe prof. Želimira Koščevića.

Bit Mandetine kreacije najbolje je izražena mišlju prof. Koščevića „Premda brodice i ono što je s nakupljenom patinom ostalo od očevine zadržavaju osnovnu vizualnu memoriju i narativnu strukturu, maleni objekti Damira Vrdoljaka Mandete opiru se tom prizemljenju, jer stvarnost njihove materijalne tvarnosti s onu je stranu jave.“

Program otvorenja sadrži i glazbeni dio, pjevat će Habiba Meanz dear iz Splita uz pratnju klavirista Regis Kattie iz Francuske.

Ulaz je besplatan. Izložba je otvorena od 22. do 27. listopada.