ZBOR FOTOREPORTERA

'Dalekovod' - najbolja novinska fotografija Vlade Kosa

29.03.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju u 2010. godini proglašena je fotografija 'Dalekovod' Vlade Kosa iz agencije 'Cropix', koja je ujedno proglašena i najboljom fotografijom u kategoriji 'Svakodnevni život', a za nju je autor dobio nagradu 'Pavao Cajzek', koja mu je uručena u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu.

Damir Senčar iz Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) osvojio je nagradu za najbolju sportsku fotografiju na kojoj je hrvatska atletičarka Blanka Vlašić nakon preskočenih 208 centimetara.

Vlado Kos fotoreporter je agencije Cropix

U kategoriji 'Događaj' nagradu je dobio Andrija Lučić iz agencije 'Cropix' za fotografiju požara u zadarskoj Lesnini, a u kategoriji 'Reportaže' nagrada je pripala Darku Bandiću iz agencije 'Associated Press' za seriju fotografija iz mađarskoga grada Deveczera nakon poplave crvenoga i otrovnog mulja.

U kategoriji 'Fotografski portret' nagradu je dobio Tom Dubravec iz 'Globusa' za fotografiju Ive Brešana, a u kategoriji 'Kultura i umjetnost' prvu nagradu 'Ivan Fabijan' dobio je Boris Ščitar iz agencije 'Pixsell' za fotografiju s izložbe portreta hrvatskih ratnih invalida.

Za najbolju fotografiju iz kategorije 'Priroda i okoliš' nagrađen je Danijel Soldo iz agencije 'Cropix' za fotografiju roda.

Svim pobjednicima nagrade su uručene u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu.

Na natječaju Zbora fotoreportera Hrvatske 'Hrvatska novinska fotografija 2010.' bilo je prijavljeno 1525 fotografija 93 autora, a njih 17 ušli su u finale.

Ocjenjivački sud činili su urednik fotografije u njemačkom magazinu 'Stern' Harald Menk, fotoreporter francuske novinske agencije AFP-a Joe Klamar te bivši urednik fotografije u 'Globusu' Darije Petković.

Zbor fotoreportera Hrvatske projektom novinske fotografije, koji se održao po osmi put, promovira i dokumentira novinsku fotografiju u Hrvatskoj.