POPIS IZ 1510.

Da Vinci nije išao na put bez kirurškog noža

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2012 15:47
  • Objavljeno 06.04.2012 u 14:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Naočale, ručnik i vezice za cipele i danas će se naći na popisima za putovanja, a nezaobilazni su bili i na podsjetnicima ljudi iz 16. stoljeća. Ipak, popis koji je ispisao renesansni genij Leonardo Da Vinci, a koji će po prvi puta bit predstavljen javnosti u Kraljičinoj galeriji u Buckinghamskoj palači, malo je drugačiji

Na popisu koji je Leonardo da Vinci sastavio oko 1510. godine, dobivamo uvid u umjetnikovu privatnost, ali i specifičan pristup umjetničkom stvaralaštvu i proučavanju anatomije, piše Guardian .

Kustos londonske izložbe Martin Clayton pretpostavlja da je popis sastavljen prije putovanja u Paviju, s obzirom na to da je poznato da je secirao trupla na medicinskom fakultetu sveučilišta u Paviji.

Ispisan Da Vincijevim specifičnim rukopisom popis sadrži sasvim uobičajne no i prilično nesvakidašnje stavke.

'Pribor: naočale s kutijom, kresivo, vilica, kirurški nož, ugljen, daščice, papir, kreda, bijeli vosak, hvataljka, stakalce, fina pilica, skalpel, tintarnica, nožić', zapisao je Da Vinci na papiru.

Nakon popisa pribora slijedi podsjetnik: 'Nabaviti lubanju. Proučiti udubine u supstanci mozga, gdje ih je manje ili više. Opisati jezik djetlića i čeljust krokodila. Izmjeriti mrtvaca služeći se njegovim prstom kao mjernom jedinicom. Dati uvezati bilješke o anatomiji. Čizme, čarape, češalj, ručnik, košulje, vezice za cipele, nožić, pera, kožu za sanduk, rukavice, papir za omatanje, ugljen.'

Bilješke i podsjetnik pokazuju i koji je cilj putovanja: 'razbiti čeljust bočno kako bi se vidio točan položaj resice u ždrijelu'.

Nakon popisa slijede upozorenja onima koji bi se možda poželjeli baviti anatomijom: 'Iako možda volite takve stvari, možda će vas želudac izdati. A ako vas ni to ne spriječi, možda vas, u društvu raščetvorenih i oderanih trupala u noćnim satima sputa strah.'

Premda Leonardo odavno slovi za najvećeg renesansnog umjetnika, značenje njegovih proučavanja ljudskoga tijela, koja će promijeniti spoznaje Europljana o anatomiji, svijet nije upoznao sve do 20. stoljeća. Iako ih je sam želio objaviti, nakon njegove smrti 1519. anatomske studije ostaju među privatnim spisima.

Stranica će biti prvi put izložena u javnosti, uz još 86 stranica iz umjetnikova priručnika za anatomiju na izložbi pod nazivom 'Leonardo da Vinci: anatom' koja se 4. svibnja otvara u Kraljičinoj galeriji Buckinghamske palače.

Zbirka Leonardovih anatomskih studija dio je Kraljevske zbirke od 1690., a pretpostavlja se da ih je od umjetnikovih nasljednika kupio Charles II.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi