REMEK-DJELA U PEĆNICI

Da bi spasila sina, majka spalila Picassa i Moneta

18.07.2013 u 11:15

Bionic
Reading

U rumunjskom muzeju vrše se analize pepela zbog sumnje da je riječ o ostacima spaljenih slika Picassa, Matissea, Moneta i drugih slavnih umjetnika koje su ukradene lani u Nizozemskoj

U rumunjskom Nacionalnom povijesnom muzeju vrše se analize pepela pronađenog u pećnici Olge Dogaru, majke Radua Dogarua, jednog od trojice osumnjičenih za krađu vrijednih slika iz galerije Kunstal u Rotterdamu.

Tijekom velike pljačke iz nizozemskog muzeja ukradena su djela čija procijenjena vrijednost iznosi desetke milijuna dolara.

Olga Dogaru policiji je priznala da je nakon sinova uhićenja u siječnju strahovala za njegovu budućnost te je slike koje je pronašla među njegovim stvarima prvo sakrila u napuštenu kuću u selu Caracliu. Nakon što je policija počela intenzivnije pretraživati selo slike je zakopala na lokalno groblje, da bi naposljetku odlučila da će ih jednostavno spaliti.

Analize trebaju potvrditi radi li se o ukradenim remek-djelima, a rezultate možemo očekivati tek za nekoliko mjeseci.

Među djelima ukradenim iz galerije Kunsthal u Rotterdamu krajem prošle godine su Picassova slika 'Harlekinova glava', Monetove slike 'Most Waterloo, London' i 'Most Caring Cross', Matisseova 'Djevojka koja čita', 'Djevojka pred otvorenim prozorom' Paula Gauguina, 'Autoportret' Meyera de Haana i 'Žena zatvorenih očiju' Luciana Freuda.