sleaford mods

[ČUJ OVO] Pisac Jerko Mihaljević donosi nam svoj izbor glazbenih spotova, nije mogao zaobići i ovaj neobičan dvojac iz Nottinghama

05.02.2022 u 17:15

Bionic
Reading

Mihaljević je u 2020. objavio svoj zapaženi roman prvijenac neobičnog naslova 'Putar i parizer' (lani u polufinalu Književne nagrade tportala). To razarajuće, realistično štivo o četvorici prijatelja na ljetnom odmoru koji više ne izgleda kao nekada moglo bi biti idealan predložak za TV seriju (evo ideje, producenti). Dok se to ne dogodi, pisca smo uhvatili za novi nastavak našeg serijala 'Čuj ovo'

Krajem prošle godine Spotify je svojim korisnicima dao rezime njihovih slušalačkih navika u 2021. Svi su tada dijelili popise glazbenika i žanrova koje su najviše slušali u godini na izmaku. Moja lista išla je: Punk, Hardcore punk, Garage punk, razumijete. Moj se glazbeni ukus u posljednjih dvadesetak godina nije pretjerano rasplesao, a i ja sam u međuvremenu nešto izgubio volju da se njime kao vrlinom dičim. Zato sam ovdje odlučio podijeliti pjesme meni zanimljivih bendova koje vam se možda neće dopasti, ali barem imaju fora spotove.

Segall: Taste

Glazbu baš i ne pratim enciklopedijski, tako da je ovo što ću sada napisati više stvar osobnog dojma nego provjerljivih činjenica. Ty Segall je očito genijalac, ali ja ga ne volim zbog toga, već zbog toga kakav je genijalac. Puno radi, ima milijardu projekata, istovremeno različitih i sličnih a solo albume izbacuje jednom ili dvaput godišnje. I to je uglavnom sve super na istu foru - sve je malo prljavo, sve djeluje nekako nedovršeno. Netko s njegovom razinom talenta nad svojim bi radom možda bdio u egomanijakalnoj histeriji, lašteći ga do iznemoglosti krpicom od jelenje kože. Ovaj samo izbaci što je smislio i radi nešto novo. Top!

Izvor: Društvene mreže

Amyl and the Sniffers: Guided by Angels

Ima jedan super video gdje Amy iz Amyl And The Sniffers za nekakav magazin radi pitu od jabuka samo od namirnica koje već ima u kuhinji. U gotovo svakom zamislivom raspletu, radilo bi se o bljutavom i neinspiriranom komadu contenta, ali Amy je toliko brutalno karizmatična da cijela stvar ispadne iskreni urnebes koji kulminira izgovaranjem možda najljepše gnomske rečenice ikada: "Mistakes are magic".

Izvor: Društvene mreže

Turnstile - Turnstile Love Connection

Po svakoj intrinzičnoj logici, ovaj bend mi se ne bi trebao dopadati. Da ga vidim na papiru raspisanog kao koncept, vjerojatno bi iskrivio usnice i naborao nosić, proglašavajući ga pretencioznom šminkom. Svejedno, skoro sve što sam od njih čuo mi se baš svidjelo, a posebno mi je fora estetika koju su isfurali u ovom videu.

Izvor: Društvene mreže

Sleaford Mods: Tied up in Nottz

Ljudi koji razviju ukus za "ružne" glazbene ekspresije često će objašnjavati kako su inicijalno privučeni "pričom" ili "energijom". Sleaford Mods od aduta manje-više imaju samo priču i energiju, ali zato toga imaju baš masu.

Izvor: Društvene mreže

Lebanon Hannover: Gallowdance

Iskreno, ne mogu baš reći da me ovaj bend na neki dubok način obilježio ali kako sam si za temu zadao spotove teško mi je zaobići ovaj, čisto jer bi scena u kojoj protagonist čitavim kriškama kruha za tostiranje hrani patke u hladnoj rijeci mogla biti vrhunac autoironičnog humora. A i pjesma je jako dobra.

Izvor: Društvene mreže