IZLOŽBA U MIMARI

Crteži, skice, krokiji i karikature Williama Sandersa Fanninga

18.05.2016 u 15:40

  • +5

Crteži američkog crtača i arhitekta Williama Sandersa Fanninga

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej Mimara

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja izložbom Slavena Perovića William Sanders Fanning (1887. –1964.) Crteži, skice, krokiji, karikature, prilog za biografiju Muzej Mimara predstavlja publici šezdesetak crteža američkog crtača i arhitekta Williama Sandersa Fanninga.

Autor izložbe, koncepcije i likovnog postava, teksta i kataloga je Slaven Perović, muzejski savjetnik. Dio motiva izložaka poput krajolika i likova u krajoliku, kao i samo djelovanje autora u području arhitekture i urbanizma grada Detroita, zanimljivo se nadovezuje na ovogodišnju temu Međunarodnog dana muzeja Klik na kulturni krajolik. 'Želimo naglasiti jednu od zadaća muzeja kao ustanova koje svojim djelovanjem jačaju percepciju javnosti o važnosti očuvanja i ulozi kulturnih krajolika u Hrvatskoj, a muzejski djelatnici izložbama potiču publiku na vrednovanje umjetnosti kao sukreatora naših krajolika', naglašavaju u Mimari.

Fanning je kao umjetnik dvadesetipet godina radio za Detroit Free Press. Počevši karijeru već 1905. godine i nastavivši dva i pol desetljeća kao novinski umjetnik, Fanning je cijelo vrijeme, više ili manje tajno, stvarao i lijepu umjetnost. Aktovi, ljudski likovi, likovi u krajoliku i krajolici, bili su mu omiljene teme. Nacrtao je mnoge portrete (uključujući i one nekolicine urednika i novinara Free Pressa). Na njegovim djelima vidi se utjecaj francuskoga slikarstva fin-de-sièclea, i američke Ash Can School. Izloženi crteži čuvaju se u hrvatskoj privatnoj zbirci, što je rijetkost jer kod nas nema američkih autora nazočnih u javnim zbirkama, a za pretpostaviti je da su u privatnima rijetki.