SANJIN KNJIŽNI KLUB

Čitateljice i bez kritičara znaju što im se sviđa

30.10.2010 u 16:54

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je pokrenut književni klub po uzoru na klub Opre Winfrey, a vodi ga pjevačica i voditeljica Sanja Doležal

Književni klubovi su u Americi odavno uobičajena pojava, a svojim jednostavnim konceptom nude dvije važne stvari: prva je poticaj na čitanje, a druga je čitateljsko procjenjivanje pročitanoga.

Izabrana skupina ljudi se tako redovito sastaje, bira knjige koje će čitati te o njima nakon toga raspravlja. To znači da članovi književnog kluba imaju obavezu redovitog čitanja, ali čitanja s razumijevanjem koje priziva i kritičko promišljanje, unutarnje vaganje argumenata, otkrivanje mana i vrlina pojedinog djela, ukratko - kritičko razmišljanje. I ne samo da je potrebno uključiti mozak pri čitanju, nego se očekuje i verbalno artikuliranje mišljenja kroz raspravu i razgovor.

Najpoznatiji književni klub u Americi vodi pak Oprah Winfrey, premoćna TV voditeljica i producentica koja je svoje vjerno gledateljstvo uputila i na mnoge odlične, a nepoznate naslove, pretvorivši ih tako u bestselere. Ozloglašen je slučaj Jonathana Franzena, uglednog autora 'Korekcija', koji je odbio da njegov roman postane dio Oprahina književnog kluba, izazvavši tako debatu o elitizmu i masovnom ukusu, ali ne treba zaboraviti ni da je Oprah svojim (većinom) gledateljicama nudila na čitanje i romane Williama Faulknera. Da bi se njena publika mogla uspješno probiti kroz kompleksne i ponekad strujom svijesti pisane romane ovog nobelovca, Oprah je na svojem službenom webu angažirala i stručne suradnike koji su čitateljicama bili na raspolaganju oko Faulknerovih dugih rečenica i promjena perspektive pripovijedanja.

Sada je i u Hrvatskoj pokrenut književni klub po uzoru na onog Opre Winfrey, a vodi ga pjevačica i voditeljica Sanja Doležal koja je prije nekoliko godina bila miljenica kućanica sa svojim talk showom na RTL-u. Ovoga puta Doležal surađuje s Profil Megastoreom, u kojem se jučer održao prvi razgovor Sanjina knjiženog kluba, i to o romanu 'Tajno pismo' Sebastiana Barryja

Riječ je o od kritike hvaljenom djelu koje je osvojilo nagradu Costa te bilo u užoj konkurenciji za Bookera. Barryjev roman ispričan je iz perspektive stogodišnje Roseanne McNulty, čiji je život ogledalo irske povijesti u dvadesetom stoljeću. Sudeći po raspravi koja se razvila na Sanjinom knjiženom klubu, 'Tajno pismo' se pokazalo kao dobar izbor za početak jer je u pitanju roman prijemčiv za širu publiku o kojem se može govoriti bez pretjeranog intelektualiziranja. Sanja Doležal je tako na prvom katu Profil Megastorea okupila dvadesetak čitateljica s kojima se uz čaj razvio zanimljiv razgovor o knjizi.

Iako je Sanja Doležal najavila da će na književne razgovore pozvati i neke urednike ili kritičare, prvo okupljanje je pokazalo da se zainteresirane čitateljice i same dobro snalaze kada trebaju objasniti zašto im se knjiga svidjela, kao i što im nije do kraja 'leglo'. Očekivano su sve prisutne bile žene, pa bi bilo zanimljivo i čuti kakva je muška čitateljska perspektiva nakon čitanja Barryjeva 'Tajnog pisma'. Sljedeće književno druženje u Profilu sa Sanjom Doležal zakazano je za mjesec dana, odnosno zadnjeg petka u studenom, a tada će se razgovarati o romanu 'Gospa od badema' talijanske autorice Marine Fiorato