gorski kotar

Cinehill Motovun Film Festival: Počinje program na bajkovitom Petehovcu

26.07.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Dočekali smo prvi dan programa na novoj lokaciji čuvenog filmskog festivala koji je iz Motovuna preselio u Gorski kotar. Program na Petehovcu počinje u opuštajućem šumskom kutku CineChill u 17 sati, gdje će vas filmski selektori festivala usmjeriti prema najzabavnijim i najvažnijim događajima te projekcijama u opsežnom programu

Nakon 25 godina, festival se oprostio od Motovuna i preselio u Gorski kotar. No, unatoč opsežnom programu, "Cinehill" nije posvećen isključivo filmovima. Organizator je za posjetitelje pripremio i pješačke ture, ali i radionice o suživotu s prirodom. Prva započinje danas u 18:30 kod Sanjkališta, poručuje organizator festivala, a o pticama grabljivicama podučavat će Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra Dubrava na turi Oči u oči s pticama grabljivicama.

U 19:30 slijedi opuštanje; na Vidikovcu vas čeka Magic Hour, tijekom kojeg možete uživati u predivnom pogledu uz čaše vina koje će se nuditi na degustaciju, dok će na Trgu Kreše Golika zabavu prirediti osmogodišnji DJ Svemir, vjerojatno najmlađi DJ na svijetu.

Svakog dana u 20:30 sati pali se krijes, a to će činiti osoba koja je obilježila taj ili prethodni festivalski dan. Čast ceremonijalnog otvorenja festivala pripast će Zdenku Jelčiću, poznatom komandantu Ljubi iz Kapelskih kresova i dobitniku ovogodišnje festivalske Nagrade 50 godina.

Prvi film na Petehovcu bit će projiciran na Sanjkalištu u 21 sat, a čeka nas apokaliptična eko-drama Suša slavnog talijanskog redatelja Paola Virzìja. Rim je presušio nakon tri godine bez kiše, a ekološke neprilike su značajno utjecale na stanovništvo koje pokušavaju preživjeti teške okolnosti. Film se natjecao na festivalu u Veneciji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Na Trgu Kreše Golika u 23:30 Mile Kekin izvest će svoj novi, odlično recenzirani album Nježno đonom, a dan će završiti DJ Filip Riđički nastupom s početkom u 1:30. Ulaz je slobodan.

Atraktivan filmski program sastavljen od velikog broja festivalskih hitova

Četiri dana goranskog užitka obilježit će atraktivan filmski program sastavljen od velikog broja nagrađenih filmova i festivalskih hitova, ambijentiranih u raznim dijelovima svijeta. Među njima su intrigantna bugarska drama Blagina pouka, kazahstanski film ceste za dobro raspoloženje Gorski luk, poetičan kanadski film o odrastanju Jezero Falcon i poljski Kruh i sol koji tematizira netrpeljivost prema migrantima. Festival će u subotu zatvoriti češki distopijski film Reset.

U bogatom glazbenom programu nastupit će i Miach, Djeca te bendovi 4head i Skupljači perja, kao i Filip Riđički i Mario Kovač u ulogama DJ-a, a posebna atrakcija bit će projekcija kultnog glazbenog filma The Rocky Horror Picture Show. Nizom raznih događanja ukazat će se na potrebu očuvanja okoliša i suživot s prirodom poput radionica o divljim životinjama, pješačkih tura i vježbanja joge.

Neće izostati ni vinsko-gastronomska događanja poput edukacije i degustacije „Vino i film – autohtone sorte Kvarnera i Cinehill festival vole se javno“ na kojoj će se 27. i 28. srpnja na Petehovcu predstaviti devet vina od autohtonih sorti vinove loze Kvarnera, poručuje organizator.

Čitav program festivala i raspored projekcija dostupan je na ovoj poveznici.