UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA

Christakis predstavio hrvatski prijevod knjige 'Povezani'

29.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Harvardski stručnjak, liječnik i profesor sociologije Nicholas Christakis predstavio je svoju knjigu 'Povezani' u knjižari Algoritam

Podjelom nagrada najsretnijim posjetiteljima, Nicholas Christakis, govornik na ovogodišnjoj T-HT-ovoj konferenciji, započeo je predstavljanje hrvatskog prijevoda knjige 'Povezani', dobitnice nagrade Books for a Better Life i prevedene na dvadesetak jezika.

U knjizi, zbog koje je i u uglednoj američkoj emisiji 'The McLaughlin Group' proglašen najizvornijim misliocem 2008, Christakis se bavi društvenim mrežama koje predstavljaju strukturu satkanu od pojedinaca, dodatno učvršćenu vezama kojima utječu jedni na druge.

Kako i zašto se povezujemo i kako te veze utječu na svaki aspekt naših života, na to koliko smo sretni, koga biramo za bračnog partnera, jesmo li zdravi i kakvi su naši politički pogledi, neke su od tema koje Christakis obrađuje u knjizi.

'Jedan od argumenta o kojima govorim, a tiče se povezivanja među ljudima, jest uzajamna korist zajedništva. Primjerice, dolazi li iz jednog izvora negativna energija ili nasilje, koja poput bakterija kontaminira neko područje, veze će oslabiti i sklad će biti narušen sve do njihova pucanja', kazao je Christakis.

Za održanje i postojanost veza potrebni su altruizam i uzajamna korist, a u dubljem smislu, smatra autor, postoji snažna veza između dobrote i povezanosti.

'Zbog toga je fundamentalan razlog za ljudsko povezivanje to da je uzajamna korist veća od onog što pojedinci ulažu.' Kao metaforičan primjer rizika do kojega dovode ljudske mreže naveo je zarazu. Ukoliko se osoba s kojom smo povezani inficira, to i nas dovodi u opasnost, no i dalje nitko ne odustaje i ne prekida veze.

'Mreže su agnostične, nemaju želje, ne brinu se, a privlače sve što im priđe. Privlače i loše stvari poput fašizma i narkomanije, no i ideje, informacije te dobrotu. Nemaju vlastitu odvojenu ideju, ali su poput živog organizma', kazao je Christakis.

Kratko predstavljanje završio je zaključkom da interaktivne online mreže neće ugroziti niti mogu nadomjestiti one prave te da se po tom pitanju ništa bitno neće promijeniti ni za nove generacije.